Президентът на среща с Камарата на строителите: Доверието на обществото няма да бъде спечелено с протести
Секция: ПОЛИТИКА
12 Декември 2018 16:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Президентът на среща с Камарата на строителите: Доверието на обществото няма да бъде спечелено с протести

/КРОСС/ Ако има наистина силна консолидираност в бранша, тя трябва да изведе отношенията с възложителя на едно много принципно и прозрачно ниво. Това заяви днес президентът Румен Радев на среща на «Дондуков» 2 с представители на Камарата на строителите в България по повод провеждащите се протести на строителни компании в София. Държавният глава подчерта, че строителството е изключително важно и от качеството на сградите и пътищата и начина, по който са направени, може да се съди и за нивото на държавата и културата на нацията.

«Вие имате моята подкрепа, но очаквам да бъдете по-смели в защита на интересите на строителите. Знам, че е трудно и че всеки разчита на поръчката, защото иначе няма да ви има, само че всеки компромис, ако правите такъв, е в ущърб на обществото», заяви Румен Радев. Президентът призова за проблемите в строителния бранш да се говори открито и Камарата на строителите да отстоява доброто име на бранша – при провеждане на обществените поръчки, по време на изпълнението, до предаването на готовите обекти. По думите му не трябва да има среда, в която българският строител е поставен на колене и ситуации, при които на практика се строи на «остатъчна стойност». Необходими са стандарт за ценообразуване и ясни процедури, които гарантират, че когато се сключи договор и има разплащане, вложените пари са осигурили необходимото качество и безопасност, подчерта държавният глава. Той добави, че изключително важна е ролята на изпълнителната власт като организатор на тези процеси и на ръководителите на големите строителни фирми, които печелят обществените поръчки.

Румен Радев заяви, че за да се решат по най-добрия начин проблемите в строителния бранш, обществото трябва да е наясно, че има три важни участника в строителството: първият – изпълнителната и местната власт в ролята на възложител. Вторият – собствениците и ръководствата на крупните строителни фирми. И третият – подизпълнителите - средни, малки, и хилядите работници строители, които изкарват прехраната си. «Категорично заявявам, че работниците могат да разчитат на моята безрезервна подкрепа и заслужават, както и вие го споменавате, и по-добро заплащане, и по-добри условия на труд и предвидимост в своята дейност», посочи президентът.

Държавният глава подчерта, че от своя страна българските граждани очакват да пътуват безопасно по сигурни пътища, които да не се ремонтират веднага след въвеждане в експлоатация, да не се срамуват от изгледа на населеното място, в което живеят. «Моето доверие и доверието на обществото няма да бъде спечелено с протести, декларации и пресконференции, а с качество и прозрачност. Това за мен означава да има целесъобразни и с голяма обществена значимост проекти, да има прозрачни и честни обществени поръчки, да има такива условия, че всеки лев да отива по предназначение. Контролът да бъде принципен, всеобхватен и безкомпромисен», посочи президентът.

Представителите на Камарата на строителите запознаха държавния глава с проблемите, пред които е изправен секторът в България, както и за провежданите разговори с политическите сили. Те подчертаха, че отговорността за допусканите грешки не е обща за бранша и този, който нарушава принципите и правилата, трябва да понесе своята отговорност и това следва да е валидно както за изпълнителите, така и за възложителите и упражняващите контрол институции. Строителите бяха категорични, че очакват да не работят в среда, в която всичко се обобщава и отговорността се размива.

Те информираха за предприетите действия за подобряване на нормативната база и въвеждането на повече прозрачност в сектора и посочиха, че в страната  функционират 20 000 фирми в строителния бранш, като само 5 000 от тях са вписани в Камарата. Отбелязан беше растящият дефицит на квалифицирани кадри в строителството, както и нуждата от съвместни действия с институциите за по-бързото възстановяване на професионалното обучение.

Държавният глава благодари на строителните компании, участвали във възстановителни дейности в населените места в България, засегнати от природни бедствия и аварии през последните години, както и за тяхната съпричастност към социално-значими за обществото каузи. Румен Радев изрази и готовността на президентската институция да подкрепи, в рамките на своите правомощия, добрите идеи за развитие на строителния сектор в България.