Преглед на вестниците днес - 13 декември
Секция: Преглед на печата
13 Декември 2018 08:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Преглед на вестниците днес - 13 декември

/КРОСС/ Вестник „Земя" цитира думи на посланика на Русия у нас Анатолий Макаров, че „Турски поток" минава през България". Той заявил това в отговор на въпрос на пресконференция, като казал: „...планът остава, както са го обявили руснаците, а именно - през България".

Изданието, заедно с „Дума", коментира и протеста на строителите с обобщението, че е български прецедент властта и капиталът да са заедно срещу опозицията. На първа страница на опозиционния вестник е поместена снимка на премиера Борисов с посетили го протестиращи строителни босове с надпис „мафия". За два часа кабинетът даде милиард и 450 милиона лева за строителни фирми и само 70 хиляди за образование, пише под снимката.

В подобен дух е и водещото заглавие на „Сега" - „Кабинетът похарчи един милиард и 700 милиона лева за час". Кметове и строителни фирми ритуално благодариха на правителството за отпуснатите пари, е подзаглавието. Строителната камара призова премиера, „...да не се опъва на политическото говорене", пише още вестникът. „Сега" също коментира протеста на строителите. В рубриката си „Наблюдател" пише: „С протест репутация не се гради". Когато бизнесът търси политическа подкрепа, значи нещо не е наред с бизнеса, заключава изданието, публикувало също снимката на премиера с ръководители на крупни строителни фирми.

„24 часа" представя пространно протеста на строителите и последвалите срещи на шефовете на мощни фирми с управляващите. Премиер, министър, парламент и 60 хиляди българи подкрепят строителите, според вестника. Цитира се и президентът Радев, който също прие ръководители на бранша: „Моето доверие няма да бъде спечелено с протести".

„Работим тръбата да мине през България", пише „Труд", като цитира посланика на Русия у нас Анатолий Макаров по повод втората тръба на газопровода „Туски поток". Дипломатът е добавил, че Москва и Брюксел работят по създаване на нова директива за „Турски поток" и „Северен поток 2". Има и друг акцент в това издание от пресконференцията на Макаров - „Ако на българския бряг НАТО разположи ракети, Русия няма да мълчи", заявил Макаров.

Брюксел наложи наблюдение над застраховката „зелена карта" заради български полици на коли в чужбина, информира „24 часа". Наши компании не изплащали щети при катастрофи зад граница. Наблюдението означава, че българското представителство в общата европейска система „зелена карта" ще трябва да отчита всеки месец паричните потоци.

Болници точат пари от Здравната каса с по пет операции годишно, пише „Монитор". Вестникът цитира директора на "Пирогов" Асен Балтов. Той пояснява, че има болници с акредитация за най-високо равнище, но в тях липсва необходимото за това компетентно медицинско лице. Лекари настояват да се изготви индекс на болниците, допълва "Монитор". Това е необходимо, за да може пациентите да знаят коя болница какво качество на лечение предлага. Например, за да е на ниво кардиологична болница, в нея трябва да се извършват поне 250 операции на година.

„Телеграф" предлага доста потребителски теми. Една от тях - пробутват ни олио за зехтин. „Светещи гирлянди помпат сметката за ток" е друго заглавие. Вестникът разказва и за неволите на живеещи в саниран блок в столичния квартал „Люлин", в който фирмата за топлинно счетоводство „Тахем" отказва да направи определена корекция, с което обрича хората да останат без отопление от Нова година.