Специалните части на Русия ще получат "супер оръжие"
Секция: Русия
13 Декември 2018 09:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Специалните части на Русия ще получат "супер оръжие"

/КРОСС/ Автомат ШАК-12 влиза на въоръжение в руските специални части, съобщи РИА Новости. В САЩ вече го наричат "супер-оръжието". За новото оръжие съобщи представителят на Централното конструкторско изследователско бюро за спортни и ловни оръжия Юрий Амелин.

"При нас идват поръчки и ние ги изпълняваме в рамките на държавната поръчка, но ние не възнамеряваме да ги произвеждаме в големи обеми", обясни Амелин.

Трябва да се отбележи, че новите автомати са предназначени за специални патрони калибър 12,7 мм и са предназначени да поразяват дори противник с бронежилетка. По тази причина американското издание The National Interest нарича картечницата "супер-оръжие".

Дизайнът на ШАК-12 е направен по схемата "булл-пап", която намалява дължината на оръжието с достатъчна дължина на цевта. Автоматът използва три вида боеприпаси: бронебойни куршуми, които пробиват бронежилетки, патрони за изстрели с помощта на шумозаглушител и патрони със светлинни куршуми с алуминиева сърцевина с максимален спирачен ефект и възможност за намаляване на рикошета.

На 6 декември порталът Business Insider сравнява руския атакуващ хеликоптер КА-52 "Alligator" и американския AN-64 "Apache", които се смятат за най-добрите в своя клас.

Снимка РИА Новости