Болница от бъдещето изправя на крака деца с церебрална парализа
Секция: Здраве
13 Декември 2018 10:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Болница от бъдещето изправя на крака деца с церебрална парализа

/КРОСС/ Болница от бъдещето изправя на крака деца с церебрална парализа. С помощта на „Българската Коледа", екипът на доц. Чавдаров прилага последната дума на техниката. Постигнатите резултати са на световно ниво. Преслав е с детска церебрална парализа. От самостоятелното му прохождане го делят само още няколко срещи с високотехнологичния робот, дарен от „Българската Коледа".

„Тези апарати сами не можем да ги купим. Финансирането, което е от НЗОК, е малко. Най-тъжно е в сферата на физиотерапията и рехабилитацията 85% от финансирането на пътеката отива за заплати и с останалите 15% едва свързваме двата края", каза доц. Чавдаров.

Ана-Даная е със спина бифида и е чувала за роботите в София само че, по сметките на майка й, от тях ги делят по 30 лева пътни на ден, защото момиченцето е от село Жиленци. Единственият рехабилитационен център е в Кюстендил, а там роботи няма.

„Българската Коледа" помага и на двамата. На лекаря, за да изправя на крака деца от цялата страна. От бремето на майката „Българската Коледа" разтоварва половината от разходите за рехабилитация, но в Кюстендил. За пътни - няма как.

Средства може да бъдат дарени чрез есемес на кратък номер 1117.