Около 20% са хората с контактен дерматит у нас
Секция: Здраве
13 Декември 2018 12:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Около 20% са хората с контактен дерматит у нас

/КРОСС/ Честотата на контактния дерматит е около 20%, заяви в предаването „Хоризонт до обед" д-р Златко Димитров от Българското дружество по алергология. Той цитира проучване, при което от 20 деца с контактен дерматит, 18 са го получили от подправка от салата.

Д-р Димитров коментира и последствията за здравето от използвани вредни химикали в дрехи и играчки:

„Ако не е спазен технологичният процес, концентрацията на определени вещества е значително по-висока, то рискът за кожата и дихателните пътища е значително по-голям. Не всички реакции, които се наблюдават, са от алергичен тип".

Д-р Димитров посочи кои са основните симптоми, за които да следим: „Първото е неприятно усещане като парене или болка на кожата, съпроводени често със зачервяване. Тук имаме токсичен директен ефект върху кожата. При алергичния дерматит има по-сложен имунен процес, при който организма изработва определени химически субстанции, взаимодейства с клетките, срещу даден алерген. Там често освен зачервяването, има и сърбеж".

Д-р Димитров подчерта, че мръсният въздух допълнително влошава състоянието на лигавицата на дихателните пътища.

Има метод за излекуване от алергично заболяване, отбеляза д-р Димитров и посочи, че методът е като ваксина, само че за алергия.