Румен Радев: Има предпоставки за компрометиране на изборите
Секция: ПОЛИТИКА
13 Декември 2018 12:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Румен Радев: Има предпоставки за компрометиране на изборите

/КРОСС/ Искам да обсъдим всички тези проблеми, които създават предпоставки да се компрометира самия изборен процес, заяви президентът Румен Радев в увода си на дискусията "Избори - прозрачност и доверие" в Президентството.

"Има такива предпоставки, затова в обществото трябва да има дебат, защото най-важното, според мен, е да има прозрачност -. където я няма, съответно може да настъпят тези негативни процеси", продължи президентът.

На срещата са поканени представители на законодателната, изпълнителната и съдебната власт, също експерти от институции и организации, ангажирани с провеждането, организацията и сигурността на изборния процес. На дискусията не дойдоха представители на ГЕРБ, Обединени патриоти и Прокуратурата. Според държавния глава проблемите в изборния процес се разширяват чувствително, има сигнали как се подменят протоколи.

Президентът Румен Радев предложи да се обсъди видеонаблюдение в секционните избирателни комисии за по-голяма прозрачност при броенето на бюлетините. Трябва да обсъдим видеонаблюдение в СИК, то би отговорило на изискванията на Венецианската комисия да има прозрачност при броенето на бюлетините, каза Радев.

Той отбеляза, че е много важно законодателят да вземе такова решение, че да се запази тайната на гласуването, но и да има пълно обхващане на броенето на бюлетините от отварянето на урните и оформянето на протокола.