"Ислямска държава" твърди, че нападателят от Страсбург е неин боец
Секция: СВЯТ
14 Декември 2018 07:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
"Ислямска държава" твърди, че нападателят от Страсбург е неин боец

/КРОСС/ Радикалната групировка "Ислямска държава" заяви в сайта си Амак, че мъжът, който уби трима души в Страсбург преди да бъде застрелян от полицията, е бил неин боец, но не даде доказателство в подкрепа на това твърдение, предадоха Ройтерс и Франс прес. ИД твърди, че 29-годишният Шериф Шекат е извършил нападението над Коледния базар в Страсбург "в отговор на призиви да бъдат атакувани граждани на страните от коалицията", която воюва срещу ИД в Сирия и Ирак.

Според свидетели Шекат е викал "Аллах акбар" ("Бог е най-великият" на арабски), когато нападнал с огнестрелно оръжие и нож минувачи в базара.

Две денонощия след стрелбата в Страсбург, Шериф Шекат беше убит снощи в южния квартал "Нойдорф" около 21 ч. местно време - на около 2 километра от мястото на стрелбата в центъра на Страсбург.

Първоначално е обграден от полицаи, които искали да го арестуват, но открил стрелба по тях, а те незабавно отговорили на изстрелите. Атентаторът е убит на място.

"Това, което предстои сега, е официално потвърждение за самоличността на заподозрения. Нямаме данни той да има съучастници. Разследването обаче продължава, за да излезе цялата истина и за да се гарантира сигурността на французите", коментира френският вътрешен министър Кристоф Кастнер.

При акцията няма пострадали полицаи.