Доказаха връзката между наливането с алкохол и студоветe
Секция: Здраве
14 Декември 2018 12:04
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Доказаха връзката между наливането с алкохол и студоветe

/КРОСС/ Неотдавнашно проучване разкрива, че това, колко алкохол консумира човек, може да зависи от това, дали той живее в по-студен или по-топъл климат. Ново изследване от отделението по гастроентерология на Университета в Питсбърг установи, че тези, които живеят в по-студен климат с по-малко слънчева светлина, са склонни да пият повече алкохол, отколкото хората, живеещи в по-топлите части на света.

Изследването, публикувано онлайн в "Хепатология", показва, че с понижението на температурите и намаляването на часовете слънчева светлина в някои региони, потреблението на алкохол там се е увеличило.

Изследователите отбелязват, че макар че е общоприето, че по-студеното време влияе на злоупотребата с алкохол, никое от предходните проучвания не е изследвало влиянието на студеното време върху приема на алкохол и алкохолната цироза. Изследователи от университета в Питсбърг са събрали данни от 193 суверенни държави, както и от 50 щата в Съединените щати. Те са имали за цел да проучат, дали има причинно-следствен ефект между климата и консумацията на алкохол и алкохолната цироза.

Използвайки данни от Световната здравна организация и Световната метеорологична организация, изследователите установили ясна негативна зависимост между климатичните фактори като средна температура и часовете слънчево греене и консумацията на алкохол. Отчетени били общият прием на алкохол на глава от населението, процент от населението, консумиращ алкохол и честотата на прекомерно пиене. "

При сравняване на страните по света и сравняване на щатите в САЩ, изследователите открили доказателства, че климатът е допринесъл за повече случаи на алкохолно заболяване на черния дроб.

Климатичните фактори освен това били свързани с прекомерната употреба на алкохол и разпространението на алкохолното чернодробно заболяване, една от основните причини за смъртта при хора с продължителна прекомерна консумация на алкохол, според медицинския център на Университета в Питсбърг (UPMC).
Защо хората в Русия пият толкова много? Защои в Уисконсин? Всеки предполага, че това е така, защото е студено ", казва единият от авторите на изследването, д-р Рамон Баталър, ръководител на хепатологията в UPMC, професор по медицина в университета в Питсбърг и асоцииран директор на Център за изследване на черния дроб в Питсбърг.

"Не можехме да намерим нито един документ, който да свързва климата с приема на алкохол или алкохолната цироза", казва Баталър в прессъобщение. "Това е първото проучване, което систематично доказва, че в световен мащаб и в Америка, в по-студените райони и в зоните с по-малко слънце, се пие повече и е по-разпространена алкохолната цироза".

Тъй като алкохолът е вазодилататор, което означава, че той увеличава притока на топла кръв към кожата и нейните температурни сензори, консумирането на алкохол може да увеличи чувството за топлина. В Сибир, това усещане може да бъде приятно, но не и в Сахара, според UPMC.

Пиенето на алкохол също е свързано с депресията, която се влошава при оскъдна слънчева светлина и студени метеорологични условия. "Важно е да се подчертаят многото разнопосочни фактори", казва водещият автор Мерител Вентура, доктор по медицина, изследовател в Питсбъргския изследователски център за черния дроб. "Опитахме се да вземем предвид колкото може повече фактори. Например, да отчетем фактора религия и как тя влияе върху навиците на хората, свързани с алкохола. "

За изследователите било важно, че резултатите от проучването са били валидни, дори когато са изключили мюсюлманските страни, които се предполага, че най-много се въздържат от консумацията на алкохол.

Изследователите също така са взели под внимание регламентите на щата Юта, които ограничават приема на алкохол.

При търсенето на връзките с цирозата, изследователите трябвало да контролират факторите на здравето, които биха могли да влошат въздействието на алкохола върху черния дроб, включително вирусен хепатит, затлъстяване и тютюнопушене.

Новите проучвания предполагат, че политическите инициативи, насочени към намаляване на тежестта на алкохолизма и алкохолното чернодробно заболяване, трябва да са насочени към географски райони, където алкохолът е по-вероятно да бъде проблематичен, според UPMC