Агресията между ученици се пренесе в мрежата
Секция: БЪЛГАРИЯ
14 Декември 2018 09:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Агресията между ученици се пренесе в мрежата

/КРОСС/ Всеки ден 30 деца у нас стават жертва на агресия в училище. Все по-често тормозът се пренася и в интернет. Така страната ни заема едно от първите места не само в Европа, но и в света, по агресивно поведение в мрежата.

В днешно време за повечето тийнейджъри е много важно как ще изглеждат в социалната мрежа, какво влияние ще имат там, колко хора ги знаят. Популярност, съизмерваща се с броя последователи, приятели и лайкове. „97% от децата - практически всички - са онлайн в момента, коментира Емануил Георгиев от Център за безопасен интернет.

За първи път в интернет вече се влиза на 7, а не на 10 години, както беше доскоро, показват новите данни. Ние знаем и от изследването, което направихме, че децата между 9 и 11 години имат профили, направени от родителите, обясни Антоанета Василева от Асоциация Родители".

В същото време над 20% от децата признават, че през последната година им се е случвало някой да се отнася зле с тях в онлайн пространството. Психически тормоз за мен може да е реагирането с "ха-ха" на снимките във Facebook. Може да е това да ми напише, че тази снимка, която съм качила, е много грозна, казва Димана. Любовните отношения са сред най-честите причини за избухване на онлайн вражда, твърди Димана. За отмъщение пренебрегнатите ученички правят фалшива страница на училището си, в която качват снимки на конкурентката си. Снимките ги правят умишлено. Снимали са я на случаен принцип в училището, така че да я изложат. И там на всяка снимка постът е представлявал обиди, че е зубър, примерно, че се занимава с нощна професия, което не е вярно, казва Димана.

Все по-разпространен е и онлайн тормозът чрез снимки със сексуален подтекст. Такива, които децата сами са си направили. Получателят обаче понякога се превръщал от приятел във враг. Според данните родителската намеса в личния живот на детето намалява след 9-тата година. Експерти обаче съветват родителите да следят колко точно време прекарва детето в мрежата. И да следят как се развива животът им в училище, в училищната общност, защото много често децата прикриват ситуации на тормоз в училище, който прераства в онлайн тормоз, посочва Антоанета Василева.

За разлика от физическия тормоз, този онлайн може да продължава и по 24 часа в денонощието и дълго да остане невидим за родители и учители. От Центъра за безопасен интернет разполагат с гореща телефонна линия и анонимен чат, в който младежите могат да споделят тревогите си в мрежата с професионалисти.

Кампанията цели не само да изостри чувствителността, но даде информация и за това защо това е важно, какви са последиците, къде може да се потърси помощ и да подкрепи създаването на една национална програма за сигурна училищна среда и превенция на насилието и тормоза в училищата в България, каза в ефира на Нова телевизия „Здравей, България" Даниела Колева, програмен директор „Закрила на детето", УНИЦЕФ. За нас е важно училищата да припознаят този проблем. Трябва да се направи анализ за всяко едно училище, да се види какво се случва, да се питат децата, родителите и учителите, добави тя.

Родителите могат да потърсят помощ в Националния център за безопасен интернет.

Певецът Вензи заяви, че решението на проблема с агресията между децата е информираността. Много от децата са мисля, че това да налагаш волята си на другите, да ги биеш и да показваш агресия е нещо нормално, т.е. друг тип отношение все едно няма между тях, обясни певецът.