На първо четене: Конфискация на имущество ще има и при прекратено съдебно дело
Секция: БЪЛГАРИЯ
14 Декември 2018 11:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
На първо четене: Конфискация на имущество ще има и при прекратено съдебно дело

/КРОСС/ Парламентът одобри на първо четене спешните промени, които управляващите предложиха в Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество. Предложението беше подкрепено от 116 народни представители, 6 гласуваха "против", а 25 се въздържаха.
Законодателната инициатива беше на депутата от ГЕРБ и председател на Правната комисия Данаил Кирилов, а предложението предвижда незаконно придобитото имущество да бъде конфискувано и при прекратено наказателно дело. Управляващите настояват още сроковете за конфискация, предвидени в антикорупционния закон, да отпаднат.
Повод за промените стана тълкувателно решение на Върховния касационен съд. В него се посочва, че прекратяването на наказателното дело е абсолютна пречка за внасяне на иск за гражданска конфискация.

Решението на съда има задължителен характер, а след него Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) трябва да оттегли от съдилищата в страната исковете за отнемане на незаконно придобито имущество. Те са на обща стойност над 22 млн. лв. по около 20 дела.