Изложбата "ДИМ" разказва историята на тютюневата индустрия в Пловдив (снимки)
Секция: КУЛТУРА
14 Декември 2018 14:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Изложбата "ДИМ" разказва историята на тютюневата индустрия в Пловдив (снимки)

/КРОСС/ Изложбата „ДИМ. Истории за тютюна" е едно от централните събития, създадени специално за откриването на Пловдив - Европейска столица на културата. Чрез текстове, фотографии/видеа и предмети, и със своята иновативна сценография, изложбата дава възможност на публиката физически да съпреживее историята, да участва в разказа за историята на Пловдив и България през тютюна и тютюневата индустрия. Изложбата е посветена на хората, създали „Тютюневия град", на работниците в него и на целия икономически и културен механизъм, движен от тютюна десетилетия наред. Разказът в нея обхваща последните близо 150 години история и се развива от никотиновите следи от Османската империя през Първото пловдивско изложение до македонското движение, работническите стачки, войните, външната политика на България и трусовете на системата.


Тютюнът, този традиционен поминък, навлязъл в българските земи още през 17 в. постепенно, от регионална ориенталска стока, се превръща в основен двигател за бързо икономическо развитие на младата българска държава, променяйки из основи градовете. Тютюнът е фонът, на който се развива и модернизира градският живот. Тютюневата индустрия превръща селяните в граждани, привличайки ги в редиците на работещите в тютюневите складове и фабрики, същото се случва и с изгонените след войните между 1912-18 г. беломорски българи. През струйката дим може да се видят процесите на еманципация и феминизация, обхванали жените в началото на 20 в., зараждането на цели съсловия в българското общество и социалното съзряване на други. Димът е основен персонаж в окопите по време на войните, в кафенетата, в които писатели, художници обсъждат заплетени интелектуални спорове, тютюн е неизменен образ в киното, но и в бунтарските интелектуални години на киното, оставайки си може би единствената наистина конвертируема стока, по всяко време и във всяка епоха извън пределите на България.


Потапяйки се в историята, зрителите ще могат да чуят думите на тютюнотърговците Васил Кудоглу и Дончо Палавеев, на експерта Руси Генев, на тютюноработничките по време на ревизиите на Никола Господинов, на кооператорите и банковите инспектори, на въздържателните дружества и цитираните от търговците лекари, да видят оригинални видеозаписи от Балканската война, противопожарно учение във фабрика „Томасян" или дегустация на тютюни пред чуждестранни клиенти.
Изложбата е подредена хронологично и тематично, като започва от епохата на Възраждането и първите следосвобожденски години в България, за да премине през всичките трансформации на обществото през връзката им с тютюна, войните, протестите, Възродителния процес, и да достигне до наши дни в работите на най-изявени съвременни български автори.


Изложбата се реализира по идея на Светлана Куюмджиева, творчески директор на Европейска столица на културата 2019, като продукция на Фондация "Пловдив 2019". Осъществява се в сътрудничество с Държавен архив - София, Държавен архив - Пловдив, Народна библиотека „Иван Вазов" - Пловдив, Национален военноисторически музей - София, Национален исторически музей - София, Национален литературен музей - София (Къща-музей „Димитър Димов"), Национален политехнически музей - София, Национална филмотека, Регионалния етнографски музей - Пловдив, Регионален исторически музей - Пловдив, Исторически музей - Асеновград, Исторически музей - Благоевград, Исторически музей - Смолян, Исторически музей - Хасково, Градска художествена галерия - Пловдив, Софийска градска художествена галерия, сайт „Изгубената България", Архив на БНТ, Гражданска група "Станимашка Фотографчийница", Илюстрация БѢло море. Консултанти: доц. д-р Михаил Груев, гл.ас.д-р. Борис Стоянов.

Снимки Държавен архив Пловдив и София