Идва сняг, меко време през уикенда
Секция: БЪЛГАРИЯ
14 Декември 2018 13:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Идва сняг, меко време през уикенда

/КРОСС/ В западна и централна северна България днес ще превалява сняг, на югозапад и на изток - предимно дъжд. В равнинните райони не се очакват нито значителни количества дъжд, нито съществена снежна покривка.

Студеният въздух във височина постепенно отстъпва на по-топлия. Затова и валежите от сняг няма да са толкова осезаеми. В ниското обаче ще е студено. Сутринта и вечерта - между минус 5 и 0 градуса. В хода на деня термометрите ще се колебаят между 1 и 7 градуса.

В планините над 1200 метра ще вали сняг, под тази граница - дъжд. По високите върхове температурите през деня ще са около минус 9 - минус 10 градуса. В ниското от нула до 2-3 градуса над нулата.

Циклонът, който преминава над нашите географски ширини ще донесе значителни снеговалежи западно от нас - най-вече в Сърбия и Босна и Херцеговина. За там са издадени предупреждения в жълто за интензивни снеговалежи и опасно хлъзгави пътища.

През почивните дни времето ще е меко с дневни температури около 5-6 градуса. По-значителни валежи очакваме в неделя.

В началото на нова седмица от север отново ще нахлуе студен въздух, с който преваляванията от дъжд ще преминат в сняг.

С всички условности на по-дългосрочните прогнози се очертават два периода с по-голяма вероятност за осезаеми снеговалежи. Единият е в началото на астрономическата зима - около 21-22 декември. Второто застудяване със сняг ще е около Стефановден - 26-27 декември. На този етап прогнозите сочат, че и двете порции снеговалеж ще са сравнително слаби.