Президентът Радев на посещение в Йордания по покана на краля
Секция: БЪЛГАРИЯ
15 Декември 2018 09:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Президентът Радев на посещение в Йордания по покана на краля

/КРОСС/ Президентът Румен Радев заминава на официално посещение в Хашемитско кралство Йордания по покана на крал Абдула II бин ал-Хусейн. Във фокуса на визитата е задълбочаване на политическия диалог и на двустранните отношения, стимулиране на търговско-икономическото и инвестиционно сътрудничество, както и партньорството в сферата на отбраната и сигурността.

В кралския дворец в Аман българският президент Румен Радев и съпругата му ще бъдат посрещнати с официална церемония от крал Абдула II бин ал-Хусейн и кралица Рания ал-Абдула в рамките на утрешния ден. Освен темите за задълбочаване на политическия диалог и двустранните отношения, търговско-икономическото и инвестиционно сътрудничество и партньорството в сферата на отбраната и сигурността, те ще осъдят и миграционната криза, както и ситуацията в Близкия Изток. Водената от българския държавен глава делегация включва и министъра на външните работи Екатерина Захариева, както и представители на изпълнителната власт и представители на 30 български фирми.

В Аманската търговска камара Румен Радев ще открие Българо-йорданския бизнес форум, в който ще участват и компании от България в сферата на информационните технологии, хранително-вкусовата промишленост и др. В бизнес делегацията са включени представители на български компании в областта на отбранителната индустрия, които ще обсъдят със свои партньори от Йордания реализацията на общи проекти.

Президентът Румен Радев ще посети съоръжение за синхротронно лъчение за експериментални науки и приложения в Близкия изток, което е единствено по рода си в региона. Учредена от девет държави и под егидата на ЮНЕСКО, лабораторията дава възможност за изследвания в различни сфери и има за цел да насърчи международното научно сътрудничество, а оборудването е дарено от CERN.

В българската делегация е и ръководителят на българския екип от учени в CERN проф. Леандър Литов. Европейската комисия участва с 5 милиона евро, с помощта на които CERN доставя магнити за чисто нов пръстен за съхранение на електрони, който е в основата на съоръжението, както и с над 3 милиона евро в проекта по линия на Европейския инструмент за съседство и партньорство и чрез подкрепата си за мрежовите и компютърни системи на лабораторията и за системите за обработка на данни.

В Аман държавният глава ще се срещне с представители на българската общност в Йордания и с йордански граждани, завършили образованието си в България.

По време на визитата си в Йордания президентът ще посети и Центъра за подготовка на специалните сили "Крал Абдуллах II", както и древния град Петра.