Борисов към Съливан: "България изпълнява поетите ангажименти към НАТО"
Секция: ПОЛИТИКА
15 Декември 2018 13:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Борисов към Съливан: "България изпълнява поетите ангажименти към НАТО"

/КРОСС/ "България напълно изпълнява поетите ангажименти към НАТО", в това българският премиер Бойко Борисов увери зам.-държавния секретар на САЩ Джон Съливан, който е на официално посещение в България.

Борисов препотвърди повишаването на разходите за отбрана на 2% от БВП до 2024 г., както и за отделяне на повече инвестиции във въоръжение и оборудване, информираха от МС.

На срещата не бяха поканени журналисти. Информацията и снимките бяха изпратени след срещата на редакционните мейли на медиите.

Според прессъобщението, във фокуса на разговорите между Борисов и Съливан са били сигурността, енергетиката, инвестициите и двустранните отношения.

"Заместник-държавният секретар на САЩ Джон Съливан подчерта, че България е стабилен и предвидим партньор в рамките на Алианса и на двустранна основа. Съливан предаде на премиера Борисов послание от американския президент Доналд Тръмп за значимостта за САЩ на приятелските и партньорски двустранни отношения с България, и високата оценка за тях", гласи информацията на МС.

Акцент в срещата между Бойко Борисов и Джон Съливан бе още енергийната сигурност и сътрудничеството между двете страни в тази област. Министър-председателят запозна Съливан с напредъка по интерконектора между България и Гърция, с амбициите на страната ни да съхрани ролята си в преноса и търговията с газ, както и с проекта "Белене".

"България води политика, насочена към гарантиране на енергийната сигурност както за страната, така и за ЕС", заяви премиерът Бойко Борисов. Той посочи, че работим активно за енергийна диверсификация и по проектите за газови връзки със съседните страни.