Астрономи откриха бързо загиваща планета
Секция: Наука
16 Декември 2018 09:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Астрономи откриха бързо загиваща планета

/КРОСС/ Астрономи от университета "Джонс Хопкинс" откриха екзопланета с размерите на Нептун, която е разположена много близо до звездата си и се изпарява с рекордна скорост, съобщи Физ.орг.

Екзопланетата GJ 3470b е на разстояние 96 светлинни години от Земята и орбитира около червено джудже. Открита е в рамките на изследователска програма, която цели да се наблюдават атмосферите на екзопланети в ултравиолетовия, оптичния и инфрачервения диапазон.

С помощта на телескопа "Хъбъл" учените установили, че GJ 3470b е загубила значителна част от атмосферата си и продължава да я губи със 100 пъти по-голяма скорост в сравнение с друга подобна екзопланета - GJ 436b.

Екзопланетите от клас горещи нептуни се срещат по-рядко, отколкото горещите юпитери, скалистите планети и суперземите. Смята се, че причината за това е, че горещите нептуни се формират много близо до звездата си и това води до изпаряване на атмосферите им. В резултат от подобна планета остава единствено ядрото й.

Малката плътност на GJ 3470b я прави неспособна да задържи нагрятата атмосфера. Значителни обеми газ "излетели" само за 2 милиарда години, докато същевременно GJ 436b бавно се изпарява от 4-8 милиарда години.

По мнението на учените, GJ 3470b вече е загубила 35 процента от масата си, а изпаряването ще приключи изцяло след няколко милиарда години.