Хиляди на протест в Рим срещу по-твърдата политика на властта за приемане на мигранти
Секция: СВЯТ
16 Декември 2018 09:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Хиляди на протест в Рим срещу по-твърдата политика на властта за приемане на мигранти

/КРОСС/ Няколко хиляди демонстранти преминаха в шествие по улиците на Рим, за да протестират срещу по-рестриктивната политика за приемане на мигранти, въведена от новото италианско популистко правителство, предаде Франс прес.

Някои от участниците в шествието носеха жълти жилетки, по примера на протестиращите във Франция. Мотото на протеста беше "Get up, Stand up, Stand up for your rights" - заглавие на известна песен на Боб Марли.

С декрета "Салвини" се анулира хуманитарната защита и се създава нова безчетна тълпа от хора, принудени да останат незаконно пребиваващи, се казва в комюнике на една от правозащитните организации.

Министърът на вътрешните работи Матео Салвини, лидер на крайнодясната Лига, стана инициатор на приемането на декрет, основната мярка в който е да се премахнат хуманитарните разрешителни за престой, издавани досега на по-уязвими групи хора - семейства или самотни жени с деца, травматизирани по време на пътуването им към Италия.

Този декрет ориентира негативните емоции на обеднелите от кризата социални слоеве към липсата на толерантност, ксенофобията и расизма, изтъкват правозащитните организации.

От 2008 година над 120 000 души са получили хуманитарни разрешителни за престой, валидни две години и които могат да се подновяват. До август тази година такива документи са издадени на 25 процента от кандидатите за убежище. След нарежданията на Салвини този процент е намалял до 17 на сто през септември, 13 на сто през октомври и едва 5 на сто през ноември.