Жълт код за сняг и поледици
Секция: БЪЛГАРИЯ
16 Декември 2018 09:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Жълт код за сняг и поледици

/КРОСС/ Днес ще бъде предимно облачно с валежи от дъжд. В Северозападна и високите полета на Западна България в сутрешните часове също ще вали дъжд, но още преди обяд ще го обърне на сняг. Вятърът постепенно ще се ориентира от запад, най-късно в Източна България, където през деня все още ще е от изток-югоизток - до умерен.

Жълт код за сняг и поледици е в сила за седем области на страната за днес. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Областите с предупреждение за снеговалежи са София-град, София област, Перник и Кюстендил. В тези райони се очаква образуване на снежна покривка.

В областите Видин, Враца и Монтана жълтият код е за сняг и поледици. По поречието на река Дунав също има условия за поледици.

Температурите в Северозападна България ще са почти без дневен ход - около 0 градуса; в останалите райони минималните ще са между 1 и 6 градуса, по морския бряг до 8-9 градуса, а максималните - между 5 и 10 градуса, на места в югоизточните райони и по-високи.

Атмосферното налягане слабо ще се повиши, но няма да надвиши средното за месеца.

Над планините ще бъде облачно с превалявания от сняг, в масивите от Източна България - от дъжд. Ще духа умерен и силен юг-югозападен вятър, който привечер ще започне да се ориентира от запад-северозапад и ще отслабне. Максимална температура на височина 1200 метра - около 5 градуса, на 2000 метра - около минус 1 градус.

Над Черноморието ще бъде облачно с предимно слаби валежи от дъжд. Ще духа слаб до умерен източен вятър. Максимални температури между 9 и 12 градуса. Температурата на морската вода е 8-9 градуса. Вълнението на морето ще е 3-4 бала.