Коледна комета в небето тази нощ
Секция: Наука
16 Декември 2018 11:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Коледна комета в небето тази нощ

/КРОСС/ Тази нощ, освен метеорният поток Джеминиди, в небето ще може да се наблюдава още едно явление - зелена комета, известна още като Коледната комета.

Тя ще е толкова близо до нашата планета, че ще може да бъде видяна с невъоръжено око, разказа за програма „Хоризонт" на БНР астрономът от обсерваторията в Рожен Пенчо Маркишки

„Тази вечер в 23,00 часа там, където е ясно, кометата ще бъде видима близо до най-яркия звезден куп, известен с народното си име „Квачката с пилците", това са Плеядите всъщност", каза той.

„Пътят на кометата продължава в посока север, тоест тя се издига над небесния екватор и в нощта на 23 срещу 24 декември ще се наблюдава много близо до една от най-ярките звезди на зимното звездно небе. Това е звездата Капела от съзвездието Колар", обясни астрономът.

„Тази звезда в полунощ ще е най-високо в небето и е една от най-ярките както казах, много лесно се открива. Тогава има някакъв шанс и метеорологичните условия да се пооправят, за разлика от сега", каза Пенчо Маркишки.

Предишното най-близко преминаване на кометата 46Р/Виртанен покрай Земята беше на 17 февруари 2008 г. Диаметърът ѝ е 1,2 км.

Тя е с орбитален период около Слънцето 5,4 години. Спада към семейството комети на Юпитер. Орбитата ѝ и орбиталният ѝ период не са постоянни величини, а зависят от преминаването ѝ покрай Юпитер.