Фабрика за тютюн подписа договор за износ в Йордания преди срещата на Радев с Абдула II
Секция: ПОЛИТИКА
16 Декември 2018 15:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Фабрика за тютюн подписа договор за износ в Йордания преди срещата на Радев с Абдула II

/КРОСС/ Президентът Румен Радев ще обсъди днес с краля на Йордания партньорството в сферата на сигурността и отбраната. След среща с представители на бизнеса в Аман бе подписан меморандум за сътрудничество между „София Тех парк" и международния център за научни изследвания СЕЗАМ. Фабриката за тютюн „Първомай БТ" подписа договор за износ с Йордания.

Президентът подчерта, че за страната ни е много важно развитието на търговските и икономическите връзки с Хашемитското кралство. България разполага с предимства да бъде производствена база за йордански компании, както и врата за йордански продукти към ЕС, каза президентът. Той увери, че сме готови да подкрепим нови бизнес инвестиции, както и разширяването на присъствието на йорданския бизнес в България.

„Ако можем да стигнем до практически решения и с бизнеса, така че да имаме още по-добри контакти, да основаваме съвместни компании, заедно да се явяваме на пазарите - ние в Близкия изток, Йордания съответно в Европейския съюз", каза Радев преди откриването на форума.

Радев добави, че имаме много изгоден данъчен и инвестиционен режим, което ни прави привлекателна и конкуретна дестинация за инвестиции в Европа. Увери, че сме готови да подкрепим нови бизнес-инвестиции, както и разширяване на присъствието на йорданския бизнес в България.

По-късно президентът ще разговаря с краля на Йордания. Очаква се Радев и Абдула Втори да обсъдят партньорството между България и Йордания в сферата на отбраната и сигурността, ситуацията в Близкия изток и миграционната криза.

Това не е първата среща на Радев и Абдула Втори. През 2001 г. кралят посещава авиобаза „Граф Игнатиево", докато Радев е началник-щаб на авиобазата.

Очаква се на днешната среща президентът и кралят да обсъдят сътрудничеството на двете държави в областта на образованието.

Държавният глава ще посети и Центъра за подготовка на специалните сили „Крал Абдула Втори".

"Трябва да инвестираме в наука и в лаборатории за научни изследвания", каза президентът Румен Радев в събота след визита в международния изследователски център СЕЗАМ в Йордания.