Първите коледни елхи в Русия са инсталирани в края на 16-и век
Секция: ЛЮБОПИТНО
16 Декември 2018 17:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Първите коледни елхи в Русия са инсталирани в края на 16-и век

/КРОСС/ Днес в Подмосковието бе отрязана елха, която ще бъде инсталирана на Съборния площад в Кремъл, предаде ТАСС. Тя ще стане главната новогодишна елха на страната.

Дървото е 100-годишно, високо е 27 метра, а диаметърът на ствола му е 60 сантиметра. Очаква се да бъде доставено със специален транспорт в столицата на 18 декември.

В Русия първите коледни елхи са инсталирани в края на 16-и век и началото на 17-и век. Традицията обаче не получила голямо разпространение - елхи се поставяли единствено в царските покои и болярските дворци.
 
При управлението на Петър Първи (1672 - 1725) било сложено началото на инсталирането на хвойнови дървета преди празника - на Съборния площад в Кремъл и други места в Москва. Този обичай бил заимстван от германци, които живеели на днешната територия на района Лефортово в Москва. Главните улици в Москва и домовете на богаташите били украсявани с хвойнови дървета и клонки.

От декември 1996 г. на Съборния площад в Кремъл се инсталира жива елха. През 2001 - 2004 г. заради студовете живото дърво е заменено с изкуствено. През последните няколко години живата елха се отсича в Подмосковието - през 2015 г. и 2016 г . в Истринския район, а през 2017 г. в Домодедово. Изискванията са дървото да е поне на 95 години, да е високо около 30 метра, а диаметърът на ствола му в мястото на срязването да е 60-70 сантиметра. Освен това короната на дървото трябва да има пирамидална форма.
 
По традиция в украсяването му участват деца от многодетни семейства, възпитаници на детски домове, учащи се. След приключването на празника елхата се демонтира, а дървесината й се използва за производство на сувенири.