„Българската Коледа” зарадва с нов апарат неонатологията в Плевен
Секция: Здраве
17 Декември 2018 07:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
„Българската Коледа” зарадва с нов апарат неонатологията в Плевен

/КРОСС/ Инициативата „Българската Коледа" зарадва и Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Д-р Георги Странски" в Плевен. Отделението по физиотерапия се сдоби с апарат за ударно-вълнова терапия.

Апарат за контролирана церебрална хипотермия получи отделението по неонатология. Според статистиката 10% от новородените у нас се нуждаят от помощ за да започнат нормално дишане. Поемат ги неонатолозите.

За 1% от най-малките пациенти апаратът за контролирана церебрална хипотермия е жизненоважен. „В една болница като нашата, която има около 1300-1400 раждания на година, се предполага, че за родените тук съответно ще бъдат примерно десетина такива деца", каза доц. д-р Виктория Атанасова, началник на Отделението по неонатология към УМБАЛ „Д-р Георги Странски" - Плевен.

Апаратът е на разположение на неонатологията в Плевен от два месеца. „Това са деца, които са родени в състояние на тежка асфикция, казано на разбираем език, в тежък кислороден глад, задушаващи се по време на раждането, при които голям риск има от увреждане на мозъка след това. Целта на тази апаратура е да намали този риск до минимум, за да може да се даде шанс детето да е с минимални или никакви дългосрочни последици", допълни доц. д-р Атанасова.

С апарата за контролиране на температурата на тялото процесът на увреждане на мозъка на новороденото, проявил се в утробата или по време на раждането, ще може да бъде стопиран.

„Това е една чудесна инициатива. Това, което ние самите и много други отделения като нас са получили, е нещо безценно, но университетската спешна реанимационна медицина трябва да бъде приоритет на други финанси и не трябва да си задаваме въпроса можем или не можем да си подсигурим това, което целият свят смята, че е рутина за работа", категорична е доц. д-р Атанасова.

Апаратът, дарен от „Българската Коледа", струва 40 000 лева и е синхронизиран с апарата, получен от същата инициатива миналата година.