Японска риба измина 8000 км до Калифорния
Секция: ЛЮБОПИТНО
17 Декември 2018 08:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Японска риба измина 8000 км до Калифорния

/КРОСС/ Водолази видяха край Калифорния екзотична раирана риба, която явно е достигнала там с отломки след опустошителното земетресение от 2011 г., съобщи в. "Индипендънт".

Черно-бялата риба Oplegnathus fasciatus за първи път се появи в залива Монтерей край Сан Франциско през 2014 г. Видът не е типичен за американското крайбрежие. Той живее във водите край Япония, Корея и Китай на повече от 8500 км. Единственият начин, по който рибите биха могли да изминат такова огромно разстояние, е по отломки с вълната цунами от 2011 г. Характерно за този вид е, че живее сред водорасли и отпадъци. Затова отломките са били привлекателна среда и с тях рибите са дрифтирали през Тихия океан.

Джонатан Гелер от морската лаборатория в Мос Лендинг, Калифорния, изследва как вълната цунами от 2011 г. в Япония е повлияла на морския живот. Той има доказателства, че 289 вида, характерни за японското крайбрежие, са достигнали до Хавай и Северна Америка за шест години.

В калифорнийски води са видени няколко представители на Oplegnathus fasciatus, но те надали се възпроизвеждат, защото условията там са по-студени, отколкото са свикнали.