Глобяват фирма и тирове заради проблемите със снега по пътищата
Секция: БЪЛГАРИЯ
18 Декември 2018 08:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Глобяват фирма и тирове заради проблемите със снега по пътищата

/КРОСС/ Фирмата, която не се е справила с почистването на магистрала "Струма" в неделя ще бъде глобена, обяви днес регионалният министър Петя Аврамова след заседание на щаба на институциите днес по повод тежката обстановка в страната.

Изпуснахме момента за навременното уведомяването на всички пътуващи за това, което се случва по пътищата като обстановка и като почистване, посочи Аврамова. Тя допълни, че при усложнена обстановка ще се спират тировете. В четвъртък ще има предварителна пресконференция, за да може хората да са наясно преди празниците как да пътуват и какви ще са зимните условия.

Вътрешният министър Младен Маринов обобщи, че вчера били изкарани всички възможни снегопочистващи машини и полицейски патрули. Направеният анализ показал, че обстановката е била изключително тежка, с обилен снеговалеж, на места придружен със силен вятър.

„Имаше и проблемни участъци, те са в следствие основно на водачи на тирове, които не са се съобразили със забраните, които са наложени в зимни условия с пътни знаци и са навлезли в участъци, които са забранени за движение при снеговалеж. Вследствие на това са аварирали", обясни вътрешният министър. Наложени са административни наказания и принудителни административни мерки на 30 водачи на такива превозни средства.

Глобите са в размер до 300 лв., 1 месец лишаване от правоуправление на водача, и до 3 месеца, принудителна административна мярка, моторното превозно средство се спира от движение, посочи Маринов.

Именно заради шофьор на тежкотоварен автомобил, неспазил правилата, десетки коли попаднаха в задръстване на магистрала "Хемус". Тирът аварирал и затруднил движението в продължение на часове. Част от пътуващите се оказали на километрична опашка в тунел "Витиня".

От АПИ обобщиха, че след обилен снеговалеж са нужни два часа, за да бъде изчистена една магистрала. А когато има блокирали коли и камиони, няма как почистващата техника да стигне до тях.