Мрежа за инициативи и решения внесе сигнал до Омбудсмана
Секция: ПОЛИТИКА
18 Декември 2018 09:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мрежа за инициативи и решения внесе сигнал до Омбудсмана

/КРОСС/ Сдружение „Мрежа за инициативи решения" внесе сигнал до Омбудсмана заради законодателни промени, които ощетяват граждани и фирми.
В сигнала се посочва, че промените направени в Изборния кодекс през декември отлагат въвеждането на електронното дистанционно гласуване. С промените се нарушава правото на Европейския съюз и Закона за управление на средствата от европейските структурни и инвестиционни фондове, отбелязват от гражданското сдружение. Става дума за усвоените европейски средства по проект „Изграждане и внедряване на пилотна система за дистанционно електронно гласуване" по оперативна програма „Добро управление", приоритетна ос „Административно обслужване и е-управление", който има за цел изграждането на пилотна система за дистанционно електронно гласуване. Бенефициент по проекта е Държавна агенция „Електронно управление", неговата стойност е 1 499 959.00 лв. със срок 21 месеца. "...Министерски съвет, чрез подвластната му Държавна агенция „Електронно управление", неправомерно и нецелесъобразно усвояват европейски и национални средства, които няма да намерят ефективното си предназначение да спомогнат изграждането на пилотна система за дистанционно електронно гласуване. Разходваното напразно на национално съфинансиране ощетява държавния бюджет, с това и българските данъкоплатци", се казва още в сигнала.

От Сдружение „Мрежа за инициативи и решения" алармират и за други два проблема. Единият е свързан с влезлите в сила на 30.12.2016г. законодателни промени в Закона за особените залози. Според организацията с нея се дава господстващо положение на определени субекти, които без особени основания могат да пристъпят към изпълнение на заложени в тяхна полза търговски предприятия, да управляват тези предприятия чрез назначения от тях управител без да имат значение мнението и решенията на съдружниците и акционерите на дружествата залогодатели.

Другият проблем е свързан със законопроект за изменение на Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, с който се дава възможност Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество да предявява осъдителни искове срещу лица, за които не е установено със съдебен акт, че са извършили престъпление в следствие на което са придобили имущество. „Считаме, че тези законодателни промени уронват института на гражданската конфискация, като превръщат закона, който би трябвало да урежда практическата й реализация в инструмент за контролиране имуществото на българските граждани", пишат от организацията в сигнала.