Ева Майдел: От 2019 г. таксите при преводи в евро намаляват драстично
Секция: ИКОНОМИКА
18 Декември 2018 09:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Ева Майдел: От 2019 г. таксите при преводи в евро намаляват драстично

/КРОСС/ „Днес окончателно договорихме регламента за намаляване на таксите за парични преводи в евро. Всеки българин, който превежда пари от или в друга държава на ЕС, ще спестява най-малко 30 лева на трансакция. Като основен докладчик и главен преговарящ за Европарламента, съм щастлива, че успяхме да премахнем един двоен стандарт в Европа. От декември 2019 г. всички европейци ще плащат за трансграничен превод в евро толкова, колкото плащат за вътрешен превод в националната им валута. Постигнатото е съпоставимо с намаляването на роуминга за мобилните разговори, само че успяхме да го постигнем за по-малко от година." Това заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел на 18 декември 2018г. след приключването на преговорите между Европейския парламент и Съвета на ЕС по Регламента за презграничните плащания.
„Друго важно постижение на регламента е че засилваме прозрачността при плащане с карта или теглене на пари от банкомат в чужбина. Потребителите ще имат повече информация при какъв курс се обменят парите им и колко са таксите за превалутиране, за да могат да изберат най-изгодната алтернатива. В момента тази информация е много трудно достъпна и често осъзнаваме, че сме платили високи такси, чак когато видим банковото си извлечение." Това допълни Ева Майдел.
Според проучване на международната компания Делойт банките в България поддържат най-високите такси в ЕС за получен превод в евро - между 30 и 50 лева за превод от 10 евро, докато гражданите от Еврозоната превеждат евро срещу минимални или нулеви такси. Предстои договореният текст да бъде официално приет от Европейския парламент в началото на 2019г. като предвижда след няколко години Европейската комисия да представи проучване дали е уместно изравняването на таксите да се отнася за всички валути в ЕС.