Празничната трапеза излиза с 2 лева по-евтино тази година, според проучване
Секция: ИКОНОМИКА
18 Декември 2018 10:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Празничната трапеза излиза с 2 лева по-евтино тази година, според проучване

/КРОСС/ Цената на потребителската кошница за празниците намалява с 2 лв. спрямо миналата година. Това каза Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, цитиран от "Фокус". Той уточни, че тя включва 28 основни хранителни продукти, чиято обща стойност е 68 лева.

Намалението се дължи на добрите цени на месните продукти, задържането на цените на млечните продукти и малко поевтините олио и захар спрямо последните 10 години.

"Пазарът е много висококонкурентен, с превес на предлагането, състоянието му е близко до перфектната конкуренция. От гледна точка на търговията с храни може би сме достигнали заветната развита пазарна икономика. Хората трябва да бъдат обнадеждени - спрямо нивата от 2007-2008 година в момента имаме с 4-5 до 10 пъти поголямо въздействие на контролните органи върху сектора. За пример мога да дам многото проби относно безопасността на храните, некоректни действия, неплащане на данъци. Неслучайно секторът бележи развитие в сектора - с недостатъчен темп, но тенденцията е трайна през последните 4 години", обясни Владимир Иванов.

Той призова да се пазарува разумно и информирано както покрай празниците, така и през следващата година, и да не се толерират некоректни практики. С добра потребителска култура ще се решат редица проблеми в сектора, уточни Иванов.