Първан Симеонов: 2018-а беше година на скандала и протеста
Секция: Интервюта
18 Декември 2018 11:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Първан Симеонов: 2018-а беше година на скандала и протеста

/КРОСС/ 2018-а беше година на скандала и протеста, каза в предаването „Преди всички" Първан Симеонов - изпълнителен директор на „Галъп интернешънъл".

„Доста се протестираше през годината в най-различни посоки. Може би това е добре. Ако има нещо, което не е добре - това е, че след всеки един протест, добър или лош, портфейлът се развързва. Това означава, че властта не е способна да търпи и отстоява политики и да настоява за това, което смята за добро".

Със системен граждански натиск рано или късно нещата се получават, констатира Симеонов и добави:

„Като че ли се научаваме да отстояваме правата си, при това без да сме докрай наивни, за да очакваме някакъв бърз бунт и мигновено решение. Като че ли лека полека помъдряваме като общество и знаем, че постоянен натиск му е майката".

Ако погледнем „жълтите жилетки" във Франция, има много неща, които могат да ни уплашат в перспектива, отбеляза Симеонов и добави:

„Трябва да свикваме - това е новото нормално. Искахме народовластие, получаваме го с всички екстри. Обратната страна на народовластието се нарича популизъм. Когато една група по-добре сдружена, по-мобилна и активна и по-лесно мобилизируема по улиците може да наложи своя тясно групов интерес над мнозина други и да си присвои обществения интерес. Когато една група, несъгласна с непопулярни мерки, в общи линии се опитва да ги отложи в ущърб на кого - на собствените си деца. Обикновено непопулярните мерки означават „да затегнем колана сега, за да е хубаво за поколенията". „Жълтите жилетки" имат сива към черна подплата".

„Градската среда става онова място, за което все по-често ще се сещаме, когато става дума за качеството на живота, който водим. ... Ситуацията е качествено нова. Последните Фейсбук битки на тема „Градска среда" всъщност се оказаха централен политически сюжет в страната", коментира още Първан Симеонов.

Тази вечер Институт „Иван Хаджийски" е домакин на семинар на тема „Глобалната улица. Новите битки за пространството". Автор на анализа е социологът Светлана Христова.