Борисов във Виена: БЕХ ще плати глобата си от печалбата на дружеството
Секция: ПОЛИТИКА
18 Декември 2018 12:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Борисов във Виена: БЕХ ще плати глобата си от печалбата на дружеството

/КРОСС/ „До 2022 година Европейската комисия трябва да осигури 43 млрд. евро по фонд „Африка". Това заяви министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти във Виена. „Досега Европа се отнасяше подценявайки Африка - главно колко пари ще дадем за нея и колко мигранти има. Това не е печеливш процес. Това, което се говори на днешната среща, е да насърчим преди всичко частния сектор да инвестира в Африка и да се повиши нивото на образование", добави премиерът Борисов след участието си на форума на високо равнище в австрийската столица.

По отношение на глобата, наложена от ЕК на БЕХ, министър-председателят отбеляза, че сумата ще бъде платена не от гражданите, а от печалбата на дружествата. Премиерът Борисов изтъкна, че преговори са се водили три години, като първоначалната сума е била 300 млн. евро, която в последствие е намалена на 77 млн. „Това беше минималната сума, която договорихме, всичко останало беше приватизация на газопреносната система", заяви министър-председателят. По думите му би било предателство, ако газопреносната система не е собственост на българските граждани и на държавата.

Премиерът Бойко Борисов заяви още, че България ще поиска допълнителни средства от Европейската комисия, за да продължи да охранява успешно външната граница на ЕС. „Искаме още по-добре да се справяме през следващите години", допълни министър-председателят във Виена.