Малките аптеки готвят протести след новите идеи на НЗОК
Секция: БЪЛГАРИЯ
19 Декември 2018 09:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Малките аптеки готвят протести след новите идеи на НЗОК

/КРОСС/ Идеята за премахването на таксата от 2 лв. за обработката на протоколите на скъпоструващите лекарства, която в момента НЗОК плаща на аптеките, е за да насочи пациентите към точно определени вериги. С това предложение се обслужва нечий корпоративен интерес и не е в интерес на пациентите. Зад тази теза застанаха в ефира на БНР Антон Вълев - председател на Националната аптечна камара, и председателят на пациентски организации „Заедно с теб" Пенка Георгиева.

От аптечната камара анонсираха, че предстоят протести, а пациентските организации изразиха категорична подкрепа.

Заместник здравният министър Жени Начева заяви след разговори с представители на бранша, че има готовност от големи вериги аптеки да се откажат от тези 2 лв. за обработката на протоколите. По този повод Вълев коментира: „За мен е много любопитно как в сградата на министерството или извън него се провеждат разговори с някого, като за тези разговори не са уведомени нито Фармацевтичният съюз, нито ние като аптечна камара, нито Асоциацията на собствениците на аптеки. Много е интересно с кого точно се среща екипа на министерството, за да предлага някакви мерки, които ни карат да се усмихнем".

По думите му това е популистка политика. Той подчерта, че е много вероятно аптеките да се откажат да работят с тези лекарства.

В предаването „Преди всички" Пенка Георгиева заяви, че от вчера пациентите са изключително притеснени от тези идеи на НЗОК.

„Премахването на тази такса и отнемането на отстъпките, които ще отидат в полза на НЗОК от частично финансираните лекарства, ще доведе до отказ на доста малки аптеки в малките градове да работят с тези скъпи медикаменти, защото те ги закупуват и парите си получават след минимум един месец. Пациентите смятат, че с това предложение се обслужва единствено и само нечий корпоративен интерес".

С това твърдение се съгласи и Антон Вълев: „Когато се премахне финансовият инструмент, с който равнопоставено се обслужват протоколите, и едновременно с това същият този ви каже, че води едни тайни разговори с определена неизвестна и неспомената група вериги, това не означава ли, че всъщност държавата чрез регулацията ще каже: „Всички пациенти от утре започвате да ходите само в тези вериги, те са наши приятели", най-вероятно тези вериги плащат за избори".
Министърът и управителят на НЗОК трябва да оправят контрола, категорична е Георгиева. По думите й Касата няма административен капацитет.

Вълев подчерта, че аптеките в страната са около 3600, от които 2200 имат договор с НЗОК. Тези, които се обявяват като вериги аптеки, са само 500 и са концентрирани само в големите градове, отбеляза той и добави:

"Когато махнете таксата, всичките тези близо 1700 аптеки ще спрат да изпълняват протоколите. Всички тези пациенти ще трябва да пътуват до големите градове. В един момент ще настане вой и веднага ще се извади резервният ход, който всъщност е следващата стъпка - това е стара мечта на определени корпоративни играчи - да се каже: "Премахваме ограничението един собственик да има само до 4 аптеки, легализирайте веригите". След това ще предложат въвеждане на мобилни аптеки, тип микробуси, за да можем да обслужим малките населени места, което ще е абсолющютно нарушение на фармацевтичните правила и такова нещо няма никъде".