Сняг и студ в Източна България
Секция: БЪЛГАРИЯ
19 Декември 2018 09:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Сняг и студ в Източна България Очакват се виелици, снегонавявания и тежка пътна обстановка

/КРОСС/ Валежите вече спряха в Западна България. Постепенно ще спират и на изток. През целия ден обаче ще вали сняг в югоизточните райони, където ще има условия и за виелици. Вятърът в тази част на страната засега е силен със скорост до 50-60 километра в час.

Комбинацията от силен вятър и ниски температури ще усилва усещането за студ. Затова около морето е в сила жълт код за опасно време. На югоизток вятърът ще е придружен и със снеговалеж, което може да усложни трафика по пътищата.Ще е студено в цялата страна. Дори и дневните температури в повечето райони ще се задържат около или малко над нулата. Единствено в Югозападна България термометрите ще показват стойности около 5-6 градуса.

В планините снеговалежите също спират от запад на изток. Дневните температури по най-високите върхове остават около минус 6 - минус 7 градуса. В по-ниското - около нулата.

Мощен атлантически циклон определя времето над континента в следващите два дни. Ще вали интензивно сняг в централна и Северна Европа. По нашите географски ширини пък ще се настани зона с високо атмосферно налягане, която ще задържи времето до Бъдни вечер сухо.

Температурите ще са ниски днес, утре и в петък. Постепенно обаче ще се повишат в началото на почивните дни. Около Коледа очакваме дневни стойности около 8-9 градуса, без валежи.

Заради динамичното време през последните дни качеството на въздуха е сравнително добро. Изключение прави Горна Оряховица, където стойностите тази сутрин отчетоха замърсяване с фини прахови частици малко над среднодневната норма от 50 микрограма на кубичен метър.

По пътищата днес ще има условия за усложнения в Югоизточна България. Силният вятър, ниските температури и снеговалежите ще създадат условия за преспи.