„Фейсбук“ и „Гугъл“ плащат глоба за политическа агитация
Секция: Технологии
20 Декември 2018 08:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
„Фейсбук“ и „Гугъл“ плащат глоба за политическа агитация

/КРОСС/ Американските компании „Гугъл" и „Фейсбук" са се съгласили да платят общо 455 хиляди долара за урегулиране на претенциите на щата Вашингтон, засягащи събирането на информация за политическа агитация в интернет.

Това се казва в изявление на главния прокурор на щата Боб Фъргюсън. От него става ясно, че „Гугъл" ще плати 217 хиляди долара, а „Фейсбук" - 238 хиляди долара. Главният прокурор на щата уточни, че през юни срещу компаниите са заведени дела.

Те са обвинени в нарушаване на щатските закони, които предвиждат събиране, запазване и публикуване на информация за тези, които поръчват политическа реклама на интернет ресурсите. „Гугъл" и „Фейсбук" не са правили това най-малкото от 2013 г. „Дали сте вестник в малко градче или голяма корпорация, законите на Вашингтон за разкриване на информацията за политическа реклама се разпространяват върху всички", подчертава Фъргюсън.

В неговото изявление се цитиран данни, според които през последното десетилетие в щата Вашингтон кандидатите за изборите на различни нива са публикували агитационни материали, за които са платили на „Гугъл" 1,5 милиона долара, а на „Фейсбук" - 5,1 милиона долара. Компаниите не са могли да предоставят изчерпваща информация за това от кого са дошли парите.