80% от българските мъже живеят до 30-годишни с родителите си
Секция: БЪЛГАРИЯ
20 Декември 2018 12:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
80% от българските мъже живеят до 30-годишни с родителите си

/КРОСС/ Осемдесет процента от младите български мъже на възраст 16-29 години, или 8 от всеки 10 представители на силния пол у нас, живеят заедно родителите си. При младите жени този показател е много по-нисък - едва 60 на сто от представителките на нежния пол у нас се задържат при родителите си до 30-годишна възраст. Средната възраст, на която младите българи са напускали родителите си, е била 30 години.

България не прави голямо изключение по средния показател за съжителство деца-родители за страните от ЕС. И там 73 на сто от младите мъже и около 60 на сто от младите жени са съжителствали с родителите си почти до 30-годишна си възраст, показват данни от анализ на Евростат.

Основната причина за това продължително съжителство между деца и родители е била ангажираността на младите хора с образованието им и логистичната помощ, която по-възрастните са им оказвали при тяхното следване. Втора основна причина е бил показателят "риск от бедност". Тенденцията е - колкото повече бедност - толкова повече поколения под един покрив.