Американски самолетоносач навлезе в Персийския залив
Секция: СВЯТ
22 Декември 2018 10:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Американски самолетоносач навлезе в Персийския залив

/КРОСС/ Американският ядрен самолетоносач "Джон Стенис", заедно с група кораби, е навлязъл в Персийския залив, съобщиха АП и ТАСС.

Веднага след това около 30 кораби на Иранската революционна гвардия са заобиколили кораба и изстреляли няколко предупредителни ракети.

Съобщава се също така, че е било извършено и наблюдение чрез дрон.

Очаква се Иран да осъди американските действия като провокация.

Говорител на разположения в Бахрейн 5-и американски флот заяви, че САЩ искат да бъдат едновременно непредвидими за противника и предвидими за съюзниците си.

Това е първата подобна американска активност от оттеглянето на САЩ от ядреното споразумение с Иран и бе обявено още в началото на месеца.

Изпращането на военните кораби също така ще подкрепи продължаващата война срещу остатъците от терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава") в Ирак и Сирия, както и войната на САЩ в Афганистан, където американските и афганистанските военни засилиха въздушните удари в опит да притиснат талибаните да започнат преговори за мир и да прочистят страната от враждебни бойци.

"Джон Стенис" е планирано да остане в региона в рамките на около два месеца, прекарвайки по-голямата част от това време в Персийския залив. Неговото присъствие "със сигурност осигурява възпиращ ефект" срещу всяко потенциално враждебно действие на Иран във водите в региона.

Американският президент Доналд Тръмп оттегли Америка през май от ядреното споразумение от 2015 г., което Иран сключи със световните сили, и отново наложи санкции върху Ислямската република.

Според Вашингтон, Ислямската република е сред страните спонсори на тероризма.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган вчера отново критикува санкциите на САЩ срещу Иран и се зарече да продължи да сътрудничи с Техеран