Как да се храним, когато сме болни от грип
Секция: Здраве
23 Декември 2018 11:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Как да се храним, когато сме болни от грип

/КРОСС/ Когато сме болни последното нещо, за което можем да мислим е храна, нямаме апетит и консумираме по-малко. Не е толкова страшно, че ядем по-малко, стига храната ни да е добре балансирана и да ни осигурява нужните хранителни вещества, които да ни дават енергия, докато се възстановим.

Ето няколко храни, които е хубаво да присъстват в менюто ни:

Бульон. Без значение дали е пилешки, телешки или зеленчуков. Няма да сбъркате, ако си го приготвите. Топлият бульон ще подейства добре на възпаленото и раздразнено гърло, ще ви държи хидратирани, повлиява добре и хремата.

Пилешка супа. Подобно на бульона, тя ще хидратира организма ви, месото осигурява така важните протеини за имунната система, а зеленчуците осигуряват ценни витамини и минерали.

Чесън. От векове се използва като силен антимикробен агент. Има много проучвания относно влиянието на чесъна по време на инфекция. Има данни, че той подпомага дейността на имунната система и намалява симптомите по време на инфекцията. Не е нужно да вземате хранителни добавки. Редовната консумация на чесън през грипния сезон ще подсили имунитета ви и ще намали времето на боледуване.

Кисело мляко. Живите култури и протеините в киселото мляко подпомагат организма в борбата му с нашествениците. То има добър ефект при възпалено гърло.

Много плодове и зеленчуци. Традиционно плодовете и зеленчуците са източник на витамин C. Той засилва имунитета, което е важно, когато сте болни. Винаги можем да си купим таблетки витамин C от аптеката, но усвояваме витамина, а и не само него, в по-големи количества, когато си го набавяме чрез храната.

 

Кои храни да избягваме?

Алкохол. Той ще ви дехидратира и намалява дейността на имунната система.

Кофеинови напитки. Те също могат да причинят дехидратация.

Твърди и хрупкави храни като чипс, ядки, пуканки дразнят гърлото и провокират кашлица.

Обработени храни. Наденички, полуфабрикати, бургери, пици и всякакви храни, които са приготвени чрез добавяне на химични подобрители не носят ползи за организма. А когато той е подложен инфекция има нужда от храни с висока хранителна стойност.