Държавата помага на семействата на жертвите от мината в Соликамск
Секция: Русия
23 Декември 2018 14:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Държавата помага на семействата на жертвите от мината в Соликамск Владимир Путин разпореди да се отпусне максимална помощ

/КРОСС/ Руският президент Владимир Путин поиска тази сутрин нов доклад за ситуацията в мината в град Соликамск (около 1500 км североизточно от Москва), където снощи стана авария.

Държавният глава разпореди да се отпусне максимална помощ на роднините на загиналите и да бъдат всестранно проучени причините за трагедията. Това съобщи пред журналисти губернаторът на Пермския край Максим Решетников, предаде ТАСС.

След пожар и задимяване спасители са открили в мината за добив на поташ - собственост на компания "Уралкалий", телата на осем души, съобщиха по-рано местните власти.
 
Правителството на Пермския край ще изплати на семействата на жертвите, сред които има много малолетни деца, по 1 млн. рубли, заяви губернаторът Решетников.

По-рано бе съобщено, че организацията подизпълнител "УС-30", чиито работници са загинали в мината, ще изплати на семействата им по 2 млн. рубли. Отделни суми са предвидени за лицата на пълна тяхна издръжка. Освен това ще бъдат изплатени и застраховки - по около 1 млн. рубли за всеки загинал.

Осем души от общо 17-те, работили в мината по време на инцидента, не пострадаха и успяха да излязат на повърхността, напомня ТАСС. Спасители издирват в момента последния от деветимата миньори, блокирани под земята по време на пожара. Подготвя се изваждането на откритите тела.

На местопроизшествието действа оперативен щаб. Представители на "Уралкалий" съобщиха, че пожарът е избухнал на дълбочина 340 м при строителни работи в нова минна шахта, дълбока 500 м. Местният клон на руското федерално следствие е образувал по случая наказателно дело за нарушение на нормите за сигурност, причинило смъртта на трима и повече души.