Традициите на Бъдни вечер: В миналото и сега
Секция: ЛЮБОПИТНО
24 Декември 2018 09:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Традициите на Бъдни вечер: В миналото и сега

/КРОСС/ На 24 декември, деня преди Рождество Христово е Бъдни вечер - един от най- важните и почитани християнски празници както в миналото, така и днес. Празникът е свързан с вековни традиции и е посветен на дома, огнището и семейството.

В миналото, вечерта срещу Рождество, цялото семейство се събирало за вечеря. Обикновено са сядали на пода около малка, кръгла маса. В някои краища на страната трапезата се е редяла върху слама, постлана на земята. Домакините са приготвяли нечетен брой постни ястия - боб, лозови сарми, жито, ошаф, пълнени чушки с ориз или боб, содена питка, тиквеник, зелник, мед, орехи, плодове...

Най-възрастният мъж в семейството запалвал огъня, а в огнището поставял бъдник - специално отсечен пън от дъбово или крушово дърво, който горял през цялата нощ.

Празничната вечеря започвала със запалване на свещ и тамян, като се прикадявала трапезата и цялата къща. Най-възрастният член на семейството разчупвал питката, като първото парче се отделяло и се поставяло пред иконата на Богородица. Останалото от погачата се раздавало на членовете на семейството- от най- възрастните към най- младите. Всеки от семейството трябвало да опита от всички ястия, за да му върви през цялата година. След вечерята трапезата не се вдигала.

Бъдни вечер и днес е един от най-почитаните християнски празници, но част от традициите са избледнели, а други са принесени у нас от Запад. Вечерта отново събира цялото семейство, но този път около пищно украсена маса. Присъстват покривка с коледни мотиви, салфетки, свещници, коледни венци, с които изобилства празничните базари. Ястията отново са постни, но вкусът на някои от тях едва ли е бил познат на нашите баби и дядовци. Наред с боба, сармите и тиквеника, присъстват елда, нахут, киноа, плодови пайове. На трапезата присъства и традиционната питка, в която е скрита паричка. Вярва се, че на когото се падне монетата, той ще бъде здрав, щастлив и богат през цялата година. След вечеря семейството обикновено се събира пред телевизора, където се е превърнало в традиция гледането на „Сам в къщи" или обичайните коледни комедии. В дома задължително присъства украсена елха. Преди лягане децата закачат на видно място около нея големи, червени чорапи. Идеята е Дядо Коледа да остави в тях подаръците, за които са го помолили в своите писма.

Това, което обединява празнуването на Бъдни вечер в миналото и днес е вярата в чудесата, в по- светлото бъдеще. Годините не са заличили надеждата, че в нощта преди Коледа Господ чува всички молитви за здраве, щастие, плодородие и обич.