Вицепрезидентът на СААБ: Офертата за Ф-16 е със стотици милиони по-скъпа
Секция: ПОЛИТИКА
24 Декември 2018 09:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Вицепрезидентът на СААБ: Офертата за Ф-16 е със стотици милиони по-скъпа

/КРОСС/ "Не приемаме становището, че двата самолета "F-16" и "Грипен" са несравними. Ако трябва да ползваме сравнението на заместник-държавният секретар на САЩ Джон Съливан - кое е по-добро: ябълките или портокалите са по-здравословни. Разбира се, че всеки има лично мнение." Така вицепрезидентът на производителите на "Грипен" - СААБ - за Централна и Източна Европа, Красимира Стоянова коментира ситуацията с избора за нов изтребител на България.

В предаването "120 минути" по БТВ тя опроверга думите на Съливан, че изтребителят "Грипен" не може да се сравнява, а "F-16" е оръжейна система, доказана в битки и ползвана от Гърция, Румъния и съюзници извън НАТО, като Израел. Преди седмица отново в същото предаване той заяви, че САЩ предлага технологии, които не са налични на "Грипен".

В отговор Стоянова бе категорична, че самолетът който се предлага в момента на България - F-16-V - не съществува. Даже и заводът, който ще бъде в Южна Каролина, също не съществува. "Така че само можем да предполагаме какви технологии ще има включени в този самолет.", каза Красимира Стоянова. Тя допълни, че "Грипен" е забележителна оръжейна система, доказана в международни мисии на НАТО. Използва се от натовски партньори и от страни нечленки на НАТО. "Не мога да приема становището, че САЩ има технологии, които ние не притежаваме.

Самолетът, който ние предлагаме, е на въоръжение в момента, а другият не е в нито една страна, а само на хартия.", заяви вицепрезидентът на СААБ. Тя посочи, че е изненадана от решението процедурата да се ограничи до фирми произвеждащи "F-16". И припомни случаят от предишната, проведена преди две години процедура, която бе прекратена през 2017 г., с цел да се поканят повече участници, да се разшири листата и да има повече конкурентноспособност.

Красимира Стоянова отрече категорично, че не е имало лобизъм, от страна на производителя, да бъде избран "Грипен". Тя отхвърли категорично становища, че предварителната процедура е била непрозрачна и заяви, че по цена най-добрата оферта е точно тяхната. "Значително по-евтина е нашата оферта от тази, за "F-16". В цифри не мога да бъда конкретна. Аз призовавам Министерството на отбраната на България да отвори офертите и да покаже истинските цените и резултатите от работната група. Ако тогава все още нашето предложение бъде прието, като по-лошо, ние ще си тръгнем без никакъв друг коментар.", посочи Стоянова.

Тя обясни, че цената в офертата на СААБ е под 1,5 млд лева, като по този начин се предоставя възможност българската страна в рамките на отделения бюджет да може да си закупи първоначалания пакет от въоръжение, както и да си подсигури инфраструктурните разходи. По думите на Красимира Стоянова, България избра значително по-скъпата оферта, и то със стотици милиони левове. В заключение, вицепрезидентът на СААБ уточни, че офертата на САЩ не отоваря на четири от задължителните седем изисквания. Сред тях са, че цената е над изисквания бюджет, версията, която се предлага не е на въоръжение никъде по света в момента и други.

От разговора стана ясно, че правителството на Швеция ще излезе с официално становище по случая. Красимира Стоянова завърши с метафора: "Представете си, че се играе футболен мач. Минават 90 минути игра. Резултатът е 2:1 за Швеция. Но съдията дава последния сигнал и казва, че уважаемите зрители не са разбрали и резултатът не е 2:1, а 3:2.