Коледари, сурвакари и гощавки бележат изпращането на старата година и посрещането на новата
Секция: ЛЮБОПИТНО
24 Декември 2018 12:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Коледари, сурвакари и гощавки бележат изпращането на старата година и посрещането на новата

/КРОСС/ Рождество Христово е един от двата най-големи християнски празници, наред с Възкресението Христово - Великден. Дните по Рождество са свързани с много богати традиции, в тях изобилства от обичаи и обреди.

Централно място във всеки дом е Бъдникът, голяма цепеница от дъбово дърво, тържествената трапеза, в чест на новородения бог Исус Христос, на която обредните хлябове и питата заемат централно място. Трапезата, разбира се, е постна, тя се прекадява с тамян и се празнува до полунощ, когато тръгват коледарите. Те се готвят отдалече, разучават песни, за всеки стопанин, стопанка и член от семейството знаят и пеят отделна песен.

Домакините ги гощават с дребни пари, орехи, ябълки, кравайчета, суджуци или парче сланина, шише вино. С тях има по-малки момчета, които чиракуват и се учат от по-големите, готвят се за бъдещата смяна. Те носят торбите с даровете. После всички се събират в кръчмата и си поделят събраното.
Коледата продължава три дни, след това малка почивка, а в първия ден на новата година е Васильовден.

Тогава тръгват сурвакарите. Те са млади момчета, счита се, че всеки от тях трябва да бъде коледар и после сурвакар - нещо като преминаване от една възраст в друга. Смята се, че който мъж не е коледувал, и мома, която не е била лазарка, са застрашени да бъдат похитени от змей или змеица Заболяват от душевна болест, казва стародавно предание.

Сурвакарите някога сами са си приготвяли своите сурвачки. Взима се дрянова клонка и се украсява с вълна, ако е от животновъден край или семейството има много животни.