Отец Василий Сарян: Празникът започва да губи своя дух
Секция: Православие
24 Декември 2018 19:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Отец Василий Сарян: Празникът започва да губи своя дух

/КРОСС/ „Самото суетене, битовизмът и еуфорията около празника са неминуеми, но съвременното общество измества центъра - въртим се в периферията, но същността на празника започва да губи своя дух. Това е страшното. Дори по-възрастните да знаят донякъде за какво става въпрос, в по-младите, в децата това нещо изчезва, а всъщност трябва да е точно обратното - да възпитаваме децата си в духа на този свят празник". Това каза отец Василий Сарян - предстоятел на храм „Преображение Господне" в Столичния квартал „Лозенец" за БНР:

„Спомнянето на това събитие, приемането в нашите души и сърца да съпреживяваме този празник всяка година, това обновява усещането за доброто, за спасението на душата. Колкото и да е труден този живот и колкото да е мрачно всичко, да си спомняме, че победата над греха, победата над Смъртта е това, което ни донесе родилия се Христос. Това да ни окуражи, да ни даде отново духовна и телесна сила да се борим в този свят със злото, с беззаконието, с всичко, което се опитва да унищожи човека, първо, в името на Бога".

Самият факт, че човек идва на изповед, показва желанието на човека за покаяние, изтъкна духовникът.

„Животът в Христос ти дава да разбереш истината, която ти помага да преодоляваш всичко в този живот, да превъзмогваш всичко, да вярваш, че утрешния ден ще е по-добър от днешния, да живееш с оптимизъм, с воля и да не се предаваш, да не се оставяш светът да те унищожи".

„Ние, бидейки създания на Бога, образ и подобие Божие, не може да нямаме любов в себе си. Друг е въпросът, че човек има свободна воля и, ако реши, може да унищожи тази любов, която има, и да не дава любов на хората. Такива хора нямат любов и към себе си, но вярата, надеждата и любовта са трите стълба на нашето ежедневие като хора, като човеци и не може едното без другото".