Русия гарантира доставката на природен газ за Европа
Секция: Русия
25 Декември 2018 13:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Русия гарантира доставката на природен газ за Европа Дори в случай на липса на договореност с Украйна за транзита

/КРОСС/ Русия гарантира доставката на природен газ за Европа дори в случай на липса на договореност с Украйна за транзита. Това заяви руският министър на енергетиката Александър Новак в интервю за в. "Комерсант", предаде ТАСС.

"При каквито е да е обстоятелства ние гарантираме доставката на руски газ според подписаните от "Газпром" дългосрочни договори. В този смисъл европейските потребители ще бъдат осигурени с необходимите обеми", заяви министърът. По думите му негативно влияние върху преговорите за транзит през Украйна има съдебният спор между руската Газпром и украинската Нафтогаз.

Освен това Новак каза, че Русия е готова да обезпечава транзита на газ през Украйна и след 2019 г., ако той бъде изгоден в сравнение с други маршрути.

В края на 2019 г. изтичат подписаните през 2009 г. договори между Газпром и Нафтогаз за доставка на газ на Украйна и за транзит на газ през територията на страната към Европа. Въпросът за съхранение на транзита на руски газ след 2019 г. се обсъжда и в контекста на планираното строителство на газопровода Северен поток 2 от Русия за Германия, който заобикаля транзитните страни.