Децата от Босилеград получиха подаръците си от Столична община
Секция: БЪЛГАРИЯ
25 Декември 2018 17:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Децата от Босилеград получиха подаръците си от Столична община

/КРОСС/ С 5 дни закъснение стигнаха 180-те пакетчета с играчки за децата от Босилеград, изпратени преди седмица от Столична община, съобщи директорът на Културно-информационния център на българите от Западните покрайнини Иван Николов.

В подаръците има книжка, играчка, боички, сладкиши на обща стойност около 400 лв., а неофициално се твърди, че стойността им е 280 лева. Заради митническите изисквания и нормативи задължително е трябвало да бъде наета спедиторска фирма, която след като получи разрешение, със собствен транспорт да премине по маршрут през друга митница и да заобиколи с повече от 200 км. - през Калотина, за да стигне в Босилеград. Това се случва след плащане на необходимите митнически такси, товарителници и куп други специално определени формалности. Така подаръците са оскъпени 20-кратно, пише в специална публикация по случая проф. Лозан Митев, председател на гражданския комитет "Западни покрайнини".

"Да не говорим за моралното унижение и за логическото безсмислие, което трябваше да се решава от министър-председателите на двете държави", добавя той.

Децата на Босилеград вече получават подаръците си, но поединично - в Културно-информационния център, след като напразно чакаха пакетите си на тържеството преди Коледа, възмущава се и директорът на центъра Иван Николов.