Кольо Колев иска уседналост за парламентарен вот
Секция: ПОЛИТИКА
26 Декември 2018 09:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кольо Колев иска уседналост за парламентарен вот

/КРОСС/ Въвеждане на принципа на уседналост предлага социологът Кольо Колев.

"Моят сънародник в Мелбърн, Аделаида, Но Йорк, който живее дълги години там и плаща данъци там, не би следвало да има същото избирателно право като нас, хората, които живеем тук", заяви той.

"Политиката е разговор къде да отидат парите от данъци", смята Колев. Затова и той смята, че решенията трябва да се вземат от тези, за които това се отнася. Затова и трябва да има принцип на уседналост за парламентарен вот, както при местния вот. Според него изключения могат да се направят за командировани българи.

По мнението му принципът е , за да имаш право да гласуваш за парламент, трябва да си живял в страната поне шест месеца в рамките на последната година.

А попитан как ще обори твърдението на сънародниците ни зад граница, че пращат пари на близките си тук и така допринасят за икономиката, Кольо Колев каза: "По същия начин може да кажем, че руските туристи трябва да могат да гласуват тук, защото идват, харчат много пари и допринасят за икономиката на страната."

Не е въпросът какво изпращат, важно е да живееш тук и да имаш пряко отношение към това какво ще се случи с теб, посочи още той.

"Утре ще си изберем някой пореден идиот да ни управлява - кой ще плаща? Кой ще страда от това - моят сънародник в Мелбърн или аз", попита още социологът.

Иначе той е на мнение, че машинното гласуване няма да реши проблемите на избирателната ни система. Особено ако е в смесения вариант. Даже ще утежни проблемите, убеден е Колев. Смесеният вариант натоварва допълнително финансово държавата, по думите му.