Темата за 30-годишнината от падането на Берлинската стена събира стрийт артисти
Секция: КУЛТУРА
27 Декември 2018 08:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Темата за 30-годишнината от падането на Берлинската стена събира стрийт артисти

/КРОСС/ През 2019г. в Пловдив пристига единствената пътуваща колекция от оригинални фрагменти от Берлинската стена, част от Откриващия уикенд на Европейската столица на културата. Изложбата е под наслов „Изкуство на свободата. От Берлинската стена до уличното изкуство" и се организира по повод 30-годишнината от падането на Берлинската стена.
Изложбата, чието откриване е на 12 януари 2019 г., представя предшественици на берлинското улично изкуство от 80-те години на ХХ век и съвременни стрийт артисти. Включени са творби на емблематични художници, творили по Берлинската стена, като Тиери Ноар, Кристофор-Еманюел Буше, Киди Ситни, Индиано, Хайнц Куздас и Петер Унзикер, както и произведения на международно признати улични артисти, като Джеф Аерозол (Франция), Борондо (Испания) C215 (Франция), Джон Краш Матос (САЩ) , Далийст (Китай), Фейт47(Южна Африка), Джими Си (Австралия), Л7М (Бразилия), Рън (Италия), 1Ъп (Германия) и Джон Долан (Великобритания).

Изложбеният проект е съпътстван от прожекции на повече от 30 късометражни филма, документални фотографии, туристически турове по "стената", политически дебати, срещи с някои от авторите, концерти. Наред с произведения на изкуството, изложбата включва три автомобила "Трабант", изрисувани от Тиери Ноар, Кростоф-Еманюел Буше, Киди Ситни.

Колекцията е създадена от известния френски куратор Силвестър Верже. Изложбеният проект се осъществява от "Пловдив 2019" в партньорство с Френския културен институт.