Проф. д-р Иван Литвиненко: Нуждата от национална детска болница е безспорна
Секция: Интервюта
27 Декември 2018 10:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. д-р Иван Литвиненко: Нуждата от национална детска болница е безспорна

/КРОСС/ Мечта или реалност е идеята за нова педиатрична болница? Как ще работи лечебното заведение? Гости по темата за бъдещата национална детска болница в сутрешния блок на БНТ бяха проф. Добрин Константинов - Национален консултант по детска хематология и онкология и проф. д-р Иван Литвиненко - педиатър и детски невролог.

Проф. д-р Иван Литвиненко подчерта, че нуждата от национална педиатрична болница е безспорна. и около това се обединяват и управляващи, и опозиция. Този проблем години наред е бил подкрепян от всички, но не е намирал решение. сега отново няма опоненти. Въпросът е къде и как да се направи. И в момента има многопрофилна болница, защото много се спекулира за това, че няма. Има, но не в този обем, в който ние като педиатри бихме искали и това, което би ползвало най-вече нашите пациенти, т.е. когато дойдат на едно място, да не се налага да ходят за консултации, да не се прехвърлят с линейка при необходимост към друга клиника, да се викат консултанти, за които трябва време да се организират и да пристигнат при спешен случай, коментира проф. д-р Иван Литвиненко. Тук е въпросът какви клиники да включим. Освен това ядро, което се намира в сегашната Специализирана болница за активно лечение по детски болести, естествено че трябва да си приберем тези клиники, които са част от катедрата и за които се затрудняваме, защото са извън територията - онкохематолозите, част от пулмологичната клиника, която е на старото място, коментира още педиатърът. Да могат да се приберат детски очни, детски ушни, детски ортопеди, хирургията. От друга страна това би било много добре и за преподаването, защото в една такава национална университетска, подчертавам, педиатрична болница става обучението на кадрите, коментира още проф. д-р Иван Литвиненко.

Проф. Добрин Константинов обясни перипетиите пред строежа на такава болница в годините. Той изтъкна, че неудържимото развитието на онкохематологията в последните години поставя въпроса за мултидосциплинарните контакти, защото онкохематологията като такава има своето вътрешно развитие, но тя е абсолютно свързана с всички специалности на педиатрията. Ние нямаме в момента детско интензивно отделение - нещо, което е абсолютното условие за правилното развитие, коментира проф. Константинов. Ние развиваме костно-мозъчна трансплантация, бяхме първите, които я въведохме на тези условия, при които бяхме... но ние зависим наистина от нашите колеги, защото контактът и много бързият рефлекс, който може да бъде осъществен, ако сме общо, е изключително важен. Ние имаме минути понякога за реакция, коментира още националният консултант по детска хематология и онкология.