Французи купуват лондонското летище "Гетуик" за 3,22 млрд. евро
Секция: СВЯТ
27 Декември 2018 20:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Французи купуват лондонското летище "Гетуик" за 3,22 млрд. евро

/КРОСС/ Френската строителна групировка "Винчи еърпортс" (Vinci Airports) купува мажоритарен дял от 50,01% от лондонското летище "Гетуик" (Gatwick) за 2,9 млрд. британски лири (около 3,22 млрд. евро), съобщиха Ройтерс и Франс прес, цитирайки официално изявление на компанията.

Сделката ще направи "Гетуик" най-голямата летищна мрежа на компания Vinci, която ще нарасне до 46 летища, обхващащи 12 страни с общ пасажерски трафик от цели 228 милиона, посочиха от френската групировка. Лондонското летище "Гетуик" е осмото по размери в Европа с общ трафик на пасажери от 45,7 милиона през 2018-а година.

"Сделката представлява рядка възможност за придобиване на летище с такъв размер и качество", се казва в изявлението на Vinci.

Самата сделка следва придобиването от Vinci на серия летища в Бразилия, Япония и Сърбия.

Останалите 49,99% от "Гетуик" ще бъдат управлявани от досегашните собственици в лицето на Global Infrastructure Partners, посочиха от френската компания.

"Гетуик" влезе в новините през миналата седмица, след като летището беше принудено да затваря многократно единствената си писта между сряда и петък поради съобщения за наблюдение от страна на мистериозни дронове. Това предизвика хаос на второто най-натоварено летище във Великобритания, засягайки близо 140 000 пътници.