Музика на Щраус в първия концерт на Софийската филхармония за 2019 година
Секция: КУЛТУРА
27 Декември 2018 16:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Музика на Щраус в първия концерт на Софийската филхармония за 2019 година

/КРОСС/ Първият концерт на Софийската филхармония през новата 2019 година е посветен на Виенската музика. На 10 януари премиерно за България ще прозвучи концертно изпълнение на оперетата Die Blindekuh (Игра на криеница) от Йохан Щраус-син. На диригентския подиум застава Дарио Салви, a солисти са млади оперни дарования от Виена.

„Кралят на валса" Йохан Щраус-син е превърнал широко популярните през 19 век танцувални жанрове в истински шедьоври на оркестровата музика. Той е оставил в наследство почти 500 произведения - валсове, мазурки, полки, кадрили, маршове и 15 оперети. Сред тях, наред с прочутите „Прилепът", „Цигански барон", „Една нощ във Венеция", е и по-малко известната Die Blindekuh (Игра на криеница), по едноименната комедия на германския актьор, драматург и режисьор Рудолф Кнайзел (Blindekuh - в буквален превод „сляпа крава", е детската игра, позната у нас като „сляпа баба", разпространена от векове из цяла Европа, присъстваща в романа на Рабле „Гаргантюа и Пантагрюел", в картини на Брьогел, Фрагонар и др.).

Увертюрата на Blindekuh един от шедьоврите, задържал се трайно в световния оркестров репертоар и до днес.

Премиерата на оперетата в България е по идея на маестро Дарио Салви, който има задълбочени интереси и познания в Австрийската музика. Той е почетен член на Щраусовото общество във Великобритания и е организирал много премиери на не много популярни, но изключително стойностни творби на фамилията Щраус.