Как посрещахме Нова година в НРБ?
Секция: Интервюта
27 Декември 2018 17:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Как посрещахме Нова година в НРБ?

/КРОСС/ „Да ни е честита новата 198... година".

Думи, които в продължение на няколко десетилетия нашите баби и дядовци, а и родители, чуваха от традиционното новогодишно обръщение на Тодор Живков. Vesti.bg припомня тези отминали години.

С любезното сътрудничество на хората, стоящи зад Facebook групата "Изгубени в миналото", споделяме няколко интересни новогодишни картички, с които хората се поздравяваха в България през годините на социализма.

Не са малко българите, които си спомнят, че не на Коледа, а на Нова година се раздаваха подаръците.В СССР от края на 30-те години на XX век дядо Мраз става задължителен образ на Нова година, не на Рождество Христово. Тази традиция е въведена след няколкогодишна забрана на коледната елха. Традицията по-късно е пренесена и в социалистическа България. Дядо Мраз раздава подаръци в навечерието на Новата година на организирани тържества в детски градини и училища.

Шапката на Дядо Мраз има кожички, а тази на западния му вариант - помпон. Брадата на първия е дълга до пояса, а шубата му е дълга. Ботушите на единия са бели, а на другия - черни. И една от най-съществените разлики - Дядо Мраз е слаб, а събратът му - закръглен с бузки и корем.

Толкова за разликите между Дядо Мраз и Дядо Коледа.


Как посрещахме самата Нова година?

Както и днес, с приятели или семейство, предимно по домовете.

Новогодишните картички са също част от традицията.

Това е картичка от 1977г., на която се вижда една от популярните традиционни за 70-те и 80-те години сурвачки, украсени разклонени и извити пръчки с бяла и синя хартия - обикновена или разтегателна, и с хартиени гирлянди. В по-късни варианти се нанизваха и пуканки, които се използваха да се увиват около стъблото вместо гирляндите, пишат от "Изгубени в миналото".

Трапезата - отрупана с различни вкусотии, както и днес. Но ако оставим настрана всичко това, то един от най-очакваните моменти в новогодишната нощ бе определено празничната програма на Българската телевизия.

Части от тези новогодишни спектакли могат да бъдат открити в интернет.

Главните участници

Едни от най-обичаните български артисти - Стоянка Мутафова, Татяна Лолова, Георги Калоянчев, Георги Парцалев и куп други любимци на театралното и кино изкуство.

На екран в средата на 70-те г. се появява "Криворазбраната цивилизация" - една от най-добрите телевизионни програми за Нова година. Телевизионният мюзикъл е режисиран от Хачо Бояджиев с участието на водещите български комици Георги Парцалев и Георги Калоянчев.

"Криворазбраната цивилизация" е сатирична пиеса в пет действия от Добри Войников, публикувана през 1871 г. В комичен маниер с фолклорни мотиви, пиесата осмива начина на възприемане на чуждестранните модни вълни като еволюция в човешкия прогрес. Това е най-популярната и най-често поставяна пиеса на Войников, основополагаща творба в българското драматично изкуство. Хачо Бояджиев определено внася празник в дома на всички онези, които по това време имат телевизор.
В нощта на 31 декември 1976 година е излъчена пък една от най-пищните новогодишна програма, създавана в телевизията дотогава - "Експрес танго" на Младен Младенов. Програмата включва много "песни и танци на народите", както се казва, с големите изпълнители на България, но и с гости от други държави. Между песните има кратки скечове.

"Зех тъ, Радке, зех тъ", забавните програми от ГДР "Шарено котле", 12-часовата новогодишната програма "Яйцето" по сценарий на Йордан Радичков. Тя започва сутринта и завършва почти до словото на Тодор Живков в полунощ. Тези предавания са също част от историята на българските празнични програми, излъчвани през годините.

След новогодишното обръщение на бай Тошо, празненствата продължават с Дунавско хоро, шампанско, баница с късмети и бенгалски огън, малко фойерверки, а съседите се поздравят за началото на годината