Изкуствен интелект разработват учени от ТУ
Секция: Технологии
28 Декември 2018 10:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Изкуствен интелект разработват учени от ТУ

/КРОСС/ Колектив от 7 учени от катедра „Компютърни системи и технологии" на Техническия университет - филиал Пловдив започна да разработва система за софтуерна сигурност на икономически данни в счетоводството. Екипът включва един професор, трима доценти, един доктор и двама млади учени - докторанти. Двугодишният проект се финансира по оперативна програма „ Иновации и конкурентоспособност" и е на стойност 900 000 лева. Възложител е фирма АММС-София. „Целта е икономическата информация да се съхранява чрез облачни услуги, като всички клиенти на компанията ще работят в защитен канал. Това означава много висока сигурност на информацията, така че до нея няма да има нерегламентиран външен достъп, включително и от страна на държавната администрация. Най-общо защитата се осъществява чрез интелигентна система за документооборот." - обясни проф. Гриша Спасов, декан на факултет „Електроника и автоматика".
Работата на учените от факултет „Електроника и автоматика" е оценявана високо и търсена от бизнеса. Често, за да решат свои технически и софтуерни проблеми, големите компании даряват апаратура и през 2018 година тук са получени дарения от EVN, VMWare и Вистеон Електроникс България. Даренията са от оборудване за облачни услуги. С тях се създават условия дипломанти и докторанти от Техническия университет - филиал Пловдив да работят в ценни научни направления. Вистеон Електроникс България например целево подари компютри и лаптопи за Лабораторията за изкуствен интелект на вуза. Мисля, че ни престои ползотворно сътрудничество в насоката, в която компанията има световни амбиции - създаване на изкуствен интелект за автономен автомобил. Екипът на компанията, който разработва това е от експерти, които за завършили Техническия университет - София и филиала в Пловдив. От нас преподавателите се очаква да мотивираме студентите ни да разработват дипломни работи в тази насока.
През 2019 година учените от факултет „Електроника и автоматика" започват работа в направление интелигентен транспорт. Искаме да създадем интелигентна транспортна система, при която всичко, което е залепено на предното стъкло на автомобила да се идентифицира и разчита автоматично. Чрез системата ще се следи в реално време трафика и много важни параметри като брой на автомобилите, размери и тегло, без да е необходимо например тировете да преминават през кантар. Публична тайна е, че значима част от тировете в България са претоварени и това е една от причините за повреждане на магистралите и пътищата, защото те са проектирани да издържат до определено тегло на камионите.