Почина Нанси Роман - „майката” на телескопа „Хъбъл”
Секция: Наука
28 Декември 2018 12:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Почина Нанси Роман - „майката” на телескопа „Хъбъл”

/КРОСС/ Американката Нанси Роман, която работи по създаването на телескопа "Хъбъл", почина на 93-годишна възраст, предадоха световните агенции. По данни на нейни близки, Роман е починала след продължително боледуване на 25 декември.

Както се съобщава в сайта на НАСА, Роман започва работа в космическото ведомство през 1959 г. и става първата жена, заела ръководен пост в НАСА. Наред с други проекти, Роман е работила по конструирането на известната орбитална обсерватория, за което започват да я наричат "майката" на телескопа "Хъбъл".

Роман се пенсионира от НАСА през 1979 г., но продължава да сътрудничи на Центъра за космически полети "Годард" в Грийнбелт (в щата Мериленд). Тя беше активна радетелка за участието на жените в науката и стана известна със своята научна и обществена дейност. В чест на Роман е кръстен един от астероидите - 2516 Roman. През 2017 г. датската корпорация "Лего" - по молба на любителите на световно известния конструктор - пусна серия "Жените от НАСА", като една от петте героини е Нанси Роман.

Телескопът "Хъбъл" носи името на американския астроном Едуин Пауъл Хъбъл (1889-1953).