Откриха официално улица “Астана” в София
Секция: ПОЛИТИКА
28 Декември 2018 12:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Откриха официално улица “Астана” в София

/КРОСС/ "Наименоването на улица "Астана" в центъра на София е символичен акт, но той безспорно ще укрепи още повече приятелските отношения между България и Казахстан и ще допринесе за икономическото, културното и научното сътрудничество между столиците на двете държави". Това каза председателят на Политическа партия МИР и общински съветник в СОС инж. Симеон Славчев след официалното откриване на ул."Астана" в София. Улицата носи името на столицата на Казахстан и се намира в началото на Южния парк, в непосредствена близост до моста на влюбените на НДК, между х-л „Хилтън", музей „Земята и хората" и Музея за съвременно българско изкуство.
Предложението за наименованието беше внесено в Столичния общински съвет от инж. Симеон Славчев и кметът на район „Триадица" и беше прието през м.март, т.г. Името на улица "Астана" в София е по повод на 25-годишнината от установяването на дипломатически отношения между Република България и Република Казахстан. От своя страна посолството на Казахстан у нас направи проект за визията и модернизацията на улица "Астана", като в него влизат монтирането на пейки и беседки за отдих, залесяване на дървета и озеленяване на района около улицата. Проектът на новата улицата включва и поставянето на интерактивен информационен екран, на който ще се излъчват клипове и информация за Казахстан и столицата ѝ. Предвидено е и на пешеходната част от "Астана" да бъде изграден и българо-казахстански културно-информационен център, в който ще бъдат представени културите на двете държави, ще се организират изложби и други културни мероприятия.
Освен Н.пр. посланикът на Р.Казахстан в България г-н Темиртай Избастин и инж. Симеон Славчев, на откриването присъстваха и посланикът на Русия, Н.Пр. Анатолий Маркаров, зам.-кметът на София Дончо Барбалов, областният управител на София област Илиан Тодоров, бизнесменът Герасим Герасимов, Кубрат Пулев, Мъри Стоилов, дипломати, общественици, представители на бизнеса и граждани.
"Астана е един от най-бързо развиващите се градове не само в Азия, но и в целия свят. Тя е обявена за столица на Казахстан преди 21 години и за много кратък период от време в града се издигат големи обществени, културни, жилищни и бизнес сгради, а заедно с това се наблюдава и бърз темп на растеж и развитие на градската инфраструктура и икономика. "Силно се надявам, че София ще може да почерпи от опита на Астана и взаимства добрите практики, най-вече в инфраструктурните и архитектурните решения, които да направят градска среда в столицата привлекателна и достъпна за всички. София от своя страна може да се превърне в отворената врата на Казахстан към Европа във всяко едно отношение", каза още инж. Симеон Славчев пред медии след откриването.